Knauf Insulation - Vata Minerala Ecose Technology
Velux Club

Ce tip de vata minerala se poate alege pentru izolatia unei locuinte?

Articol postat de: Knauf Insulation Romania Data: 2019-10-03

Ce tip de vata minerala se poate alege pentru izolatia unei locuinte?

Potrivit Knauf Insulation Romania, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata materialelor izolante, exista indelungi comparatii si dezbateri legate de fiabilitatea celor doua tipuri de vata minerala.

Asadar, ca producator de vata minerala de sticla si vata minerala bazaltica, Knauf Insulation ofera recomandari impartiale cu scopul de a ajuta clientii sa aleaga cele mai bune produse pentru nevoile lor. 

In primul rand, este important de mentionat ca ambele tipuri de vata minerala au proprietati de izolare termica, fonica si de protectie la incendiu, fiind folosite atat in constructii rezidentiale, non-rezidentiale, cat si industriale. Totusi, in functie de aplicatie si cerintele specifice, atat vata minerala de sticla, cat si cea bazaltica, pot oferi avantaje unice”, a declarat Adrian Garofeanu, director comercial Knauf Insulation Romania si Bulgaria.

Adrian-Garofeanu-Director-Comercial-Knauf-Insulation-romania

Izolare termica

In cazul in care performantele termice sunt cea mai importanta cerinta a materialului izolant, vata minerala de sticla ofera o gama mai variata de produse, cu performante termice incepand de la 0,032 W / mK. De asemenea, produsele din vata minerala de sticla au o greutate redusa cu circa 50% fata de produsul similar din vata bazaltica. Acest fapt creeaza un avantaj in manipularea materialului, mai ales in cazul aplicatiilor de tip acoperisuri inclinate (mansarde) si pereti de compartimentare. 

Pe acelasi subiect:

Peste 80% dintre cladirile verzi din Romania sunt izolate cu produsele Knauf Insulation

Printre cele mai frecvente tipuri de aplicatii in acest caz, se numara acoperisurile inclinate, expuse cel mai mult influentelor exterioare, rezultand o supraincalzire a mansardei vara si o racire accentuata iarna. Pentru acestea, Knauf Insulation recomanda ca izolarea sa se realizeze cu vata minerala cu tehnologia ECOSE®, impreuna cu sistemul Homeseal LDS 0.02. Acesta este alcatuit din folii permeabile la vaporii de apa care permit vatei sa elimine condensul de la interior, impiedicand totodata patrunderea eventualului condens in materialul izolator. La interior, se aplica o bariera de vapori Homeseal LDS 5, ce va impiedica patrunderea umezelii in materialul izolator.

Knauf-Insulation-vata-minerala

Importanta materialelor izolante calitative primeaza in acest caz intrucat, potrivit specialistilor Knauf Insulation, circa 35% din pierderile de energie ale unei case au loc prin acoperis.

Protectie impotriva incendiilor

Functia de protectie la incendii este necesara pentru prevenirea degradarii structurii cladirii in cazul incendiilor, respectiv asigurarea evacuarii in siguranta a persoanelor din cladire. Ambele tipuri de vata minerala sunt materiale incombustibile, avand Euroclasa de reactie la foc A1. Spre deosebire insa de vata minerala de sticla, cea bazaltica este perfecta pentru temperaturi ridicate si aplicatii ce necesita rezistenta la foc datorita compozitiei sale si a temperaturii ridicate in utilizare - de pana la 850‎°, comparativ cu 200‎° la vata de sticla.

Metoda cea mai raspandita de izolare a peretilor exteriori este sistemul de tip Termosistem (fatada de contact) pentru care exista produse speciale din vata minerala bazaltica. Pe langa protectie ridicata la foc, izolarea peretilor exteriori inseamna confort termic si acustic, economie de energie, reducerea cheltuielilor si contributia sporita la protejarea mediului.

Rezistenta la compresiune

Aceasta caracteristica este necesara in aplicatiile unde exista o incarcare uniform distribuita mare - pardoseli si acoperisuri de tip terasa. Pentru acestea, specialisti Knauf Insulation recomanda vata minerala bazaltica, produs cu performante ridicate de pana la 100 KPa.

knauf-Insulation-diferente-vata-minerala-bazaltica-vs-vata-minerala-de-sticla

Izolare acustica

In acest caz, specialistii Knauf Insulation recomanda vata minerala de sticla Akustic Board, utilizata pentru peretii de compartimentare. Acesti pereti trebuie sa fie proiectati si realizati astfel incat, pe langa protectia fonica, sa ofere si despartirea functionala a spatiului, concomitent cu asigurarea protectiei impotriva incendiilor, cat si a protectiei termice daca delimiteaza o incapere incalzita de una neincalzita. 

Pe de alta parte, cel mai important criteriu pentru orice tip de aplicatie este reprezentat de calitatea materialelor de izolatie care determina siguranta si eficienta energetica a unei cladiri. Pentru scaderea costurilor de incalzire sau racire, siguranta sporita in caz de incendiu, o izolare fonica corespunzatoare si protectia mediului, este recomandata informarea asupra produselor si sistemelor de izolatii de calitate superioara care pot asigura aceste avantaje la cele mai inalte standarde.

VATA MINERALA DE STICLA

VATA MINERALA BAZALTICA

GREUTATE MICA

 • - cu 50% mai usoara decat vata bazaltica
 • - aceasta caracteristica creeaza un avantaj in manipularea materialului

GREUTATE  MARE

 • - caracteristicile izolatiei din vata bazaltica constau intr-o densitate relativ mare, respectiv o greutate mai mare 

REVENIRE USOARA LA FORMA INITIALA

 • - permite compresia ridicata a produsului fara a afecta revenirea la grosimea necesara, dupa despachetare
 • - eficienta ridicata in transport Si depozitare

REVENIRE LA FORMA INITIALA

 • - caracteristicile vatei bazaltice nu permit o compresie ridicata a pachetelor ambalate

REACTIA LA FOC

 • - detine cea mai inalta clasa europeana de reactie la foc – Euroclass A1

REACTIA LA FOC

 • - detine cea mai inalta clasa europeana de reactie la foc – Euroclass A1

TEMPERATURI INALTE DE LUCRU

 • - suporta temperaturi de pana la la 200 de grade Celsius
 • - poate fi utilizata in aproape toate aplicatiile dintr-o cladire

TEMPERATURI FOARTE INALTE DE LUCRU

 • - suporta pana la 850 de grade Celsius
 • - material ideal pentru izolari la temperaturi extrem de mari, de exemplu instalatii industriale, sisteme de conducte sau in industria petrochimica

REZISTENTA SCAZUTA LA COMPRESIUNE

 • - din cauza densitatii scazute nu este ideal pentru aplicatii de tip pardoseli sau acoperisuri tip terasa

REZISTENTA RIDICATA LA COMPRESIUNE

 • - datorita densitatii ridicate produsul are o rezistenta la compresiune ridicata, fiind ideala pentru aplicatii de tip pardoseli sau acoperisuri tip terasa

PERFORMANTA ACUSTICA BUNA

 • - proprietati de absorbtie si reductie a zgomotelor
 • - asigura o izolare fonica excelenta

PERFORMANTA ACUSTICA BUNA

 • - proprietati de absorbtie Si reductie a zgomotelor
 • - asigura o izolare fonica excelenta

REZISTENTA SPORITA LA APA

 • - poate fi prelucrata astfel incat rezistenta la apa sa intruneasca cerintele aplicatiei respective

REZISTENTA SPORITA LA APA

 • - poate fi prelucrata astfel incat rezistenta la apa sa intruneasca cerintele aplicatiei respective

Despre Knauf Insulation

Knauf Insulation este o companie globala, cu peste 40 de ani de experienta in productia de materiale de constructii si izolatii, cu peste 5000 de angajati, 40 de unitati de productie in 15 tari si o cifra de afaceri de aproape doua miliarde de euro. Misiunea companiei este sa creeze solutii inovatoare de izolare a cladirilor prin care sa modeleze felul in care traim si construim in viitor, cu grija pentru oameni si mediu. 

Pe piata din Romania, compania a aplicat aceleasi principii globale, astfel incat, in prezent, Knauf Insulation este unul dintre principalii furnizori de vata minerala pentru aplicatii precum acoperisuri plate de tip terasa si termoizolarea fatadelor. 

Principalele obiective ale companiei pe piata locala constau in cresterea segmentului de vata minerala si a numarului de utilizatori ai acestui produs, precum si contributia la educarea consumatorului in utilizarea produselor de calitate, cu coeficienti termici performanti, realizati din materii usor regenerabile si fara compusi chimici.

Tags: vata minerala, knauf insulation, izolatie, materiale izolante, vata minerala de sticla

Vizionari 14538

Alte stiri ale companiei Knauf Insulation Romania

Knauf Insulation a inceput productia de vata minerala in cadrul fabricii de la Tarnaveni, judetul Mures, dupa finalizarea procesului de retehnologizare si modernizare a liniei de productie existente.
Dupa incheierea tranzactiei, Knauf Insulation are in plan sa investeasca in retehnologizarea liniei de productie din Tarnaveni la standardele Knauf Insulation pentru a produce vata minerala din sticla cu tehnologia inovativa ECOSE®.
Seminar dedicat arhitectilor, inginerilor si acusticienilor care doresc sa se familiarizeze cu natura unica a izolatiei termice si, in acelasi timp, a materialului de constructie pe baza de lemn natural, cu o estetica speciala si un set de proprietati unice
Izolarea este un aspect esential al unei case eficiente din punct de vedere energetic si durabil. Surse de pierdere a caldurii in casa: pereti 35%, pardoseala 15%, pod 25%.
O modalitate foarte buna de a va proteja podul de influentiele atmosferice este izolarea acestuia cu un sistem performant, precum Homeseal LDS - o inovatiie a companiei Knauf Insulation.
Knauf Insulation este furnizor agreat de solutii sustenabile pentru cladirile rezidentiale, toate produsele din vata minerala de sticla, vata minerala bazaltica cu tehnologia ECOSE® precum si placile din fibra de lemn fiind recomandate pentru utilizarea in izolarea cladirilor verzi ce urmeaza a fi certificate ROGBC.
In perioada 28 septembrie - 30 noiembrie 2020 cumpara minimum 200 mp de vata minerala de sticla UNIFIT 035 (100 mm), AKUSTIK BOARD (100 mm) si MINERAL PLUS 037 (100 mm) si primesti pe loc, pentru fiecare 200 mp cumparati, cate 1 rola de HOMESEAL LDS 35.
Potrivit Knauf Insulation Romania, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata materialelor izolante, produsele companiei se regasesc in peste 80% dintre cele aproximativ 200 de cladiri certificate verzi din Romania.
Knauf Insulation, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata materialelor izolante, alaturi de alti lideri din industria constructiilor, a lansat recent mansarda-mea.ro, o platforma online unde se regasesc cele mai performante solutii si sfaturi de specialitate pentru amenajarea unei mansarde.
Acest tip de placi vine sa completeze paleta de solutii uscate in domeniul constructiilor pe care grupul Knauf o ofera in Romania.

Alte stiri din “CONSTRUCTII”

Membrana de vapori ALUTRIX® este un material inovator folosit in constructii pentru a proteja structurile impotriva umiditatii si a penetrarii vaporilor de apa.
CARLISLE® CM Europe este lider al unui sistem de acoperis verde cu membrane de impermeabilizare EPDM de inalta calitate pentru acoperisuri plate.
Membranele TPO (Thermoplastic Olefin) SURE-WELD® au devenit o optiune de top in industria acoperisurilor datorita proprietatilor lor excelente de impermeabilizare si durabilitate. Aceste membrane pot fi utilizate atat pentru acoperisurile clasice, cat si pentru cele verzi, aducand numeroase avantaje in ambele cazuri.
Economisirea energiei este mai importanta astazi decat oricand, mai ales in sectorul constructiilor. Ferestrele sunt componente importante pentru un echilibru climatic bun al cladirilor, motiv pentru care este esentiala exploatarea potentialul existent de economisire a energiei.