Plantele din balcon si gradina au nevoie de mai multi nutrienti pentru a creste sanatos si pentru a produce o buna recolta de fructe si flori. Acesti nutrienti pot fi adaugati in sol sub forma fertilizatorilor. Daca respectati cateva reguli simple si elementare de fertilizare, puteti spera sa obtineti o buna recolta. In plus, plantele dvs. vor deveni rezistente la boli si daunatori.
Care fertilizator este cel mai bun?
Daca sunteti in cautarea unui fertilizator potrivit, atunci aveti optiunea de a alege dintre fertilizatorii minerali si cei organici. Cand vine vorba despre fertilizatorii minerali, veti intalni adeseori termenul fertilizator NPK. NPK inseamna azot (N), fosfor (P) si potasiu (K). Azotul este necesar plantelor pentru crestere. Fosforul intareste radacinile si asigura flori, frunze si fructe magnifice. Fara potasiu, sursa de apa a plantei este perturbata. Utilizand acesti fertilizatori, deficientele plantelor dvs. pot fi evitate in mod durabil si rapid. in contrast, fertilizatorii minerali pe termen lung transmit nutrientii mai incet. Motivul este ca nutrientii sunt inconjurati de un strat de rasina care se descompune treptat. Fertilizatorii organici au, de asemenea, un efect pe termen lung. Cei mai cunoscuti fertilizatori organici sunt compostul, aschiile sau praful de oase.
Compostul, de exemplu, este potrivit ca substanta nutritiva pentru multi arbusti. Compostul semimatur este bogat mai ales in azot. Acesta trebuie aplicat doar la suprafata solului deoarece poate afecta radacinile plantelor daca este amestecat prea adanc. Compostul matur contine doar cativa nutrienti, dar imbunatateste structura solului. in plus, exista fertilizatori speciali la care continutul nutrientilor este dozat pentru anumite specii de plante precum trandafirii.
Gazonul este ideal fertilizat o data in primavara, apoi la sfarsitul verii si al sezonului de crestere, in toamna. Fertilizatorul trebuie aplicat pe iarba taiata pentru a va asigura ca acesta intra in contact rapid cu solul. Dupa fertilizare, gazonul trebuie udat astfel incat fertilizatorul sa se dizolve si sa-si faca in sfarsit efectul.
Cand se fertilizeaza?
In principiu, trebuie sa fertilizati doar in sezonul de crestere care incepe in luna februarie si se termina in luna august. Daca solul este fertilizat mai mult, atunci plantele nu se pot pregati adecvat pentru perioada lor de odihna. Acestea vor produce lastari noi si subtiri, care sunt sensibili la inghet.
Tags: fertilizare, plante, gardena, fertilizator, gazon