Cui ii place sa fie frig in casa iarna? Foarte multe locuinte din Romania pierd cantitati semnificative de caldura din cauza izolatiei si constructiei necorespunzatoare. Pentru a mentine o temperatura confortabila in interior, locatarii sunt nevoiti sa consume mai multa energie pentru incalzirea locuintei, ajungand astfel la costuri de intretinere ridicate. De aceea, trebuie identificate modalitati de imbunatatire a izolatiei pentru a minimiza pierderile de caldura si pentru a evita risipa de energie folosita pentru incalzire. Izolarea este un aspect esential al unei case eficiente din punct de vedere energetic si durabil.
Din nefericire, problema este ca nu iti dai seama pe unde se pierde caldura. Poti simti, de exemplu, un curent de aer rece care provine de la o fereastra slab izolata, insa majoritatea pierderilor de caldura in casa apar in zone mai putin vizibile. Vom enumera mai jos cele mai frecvente zone prin care au loc pierderile de caldura. De asemenea, vom prezenta si cateva materiale pe care le consideram eficiente in a reduce pierderile de caldura si, indirect, bugetul pe care il platesti lunar la intretinere.
Surse de pierdere a caldurii in casa: pereti 35%, pardoseala 15%, pod 25%.
Cat de multa caldura pierzi prin pereti?
Aproximativ 35% din toate pierderile de caldura dintr-o casa se produc prin pereti, intrucat acestia au contact direct cu exteriorul si temperaturile scazute. Peretii sunt conductori de caldura, transferand-o din interior, catre exterior. Aici intervine rolul unei izolatii bine realizate pentru a opri pe cat posibil pierderea caldurii.
Materialele de generatie noua, sustenabile, rezistente, usor de manevrat si montat sunt o solutie optima daca iti doresti izolarea peretilor exteriori. Poti sa-ti indrepti atentia catre FKD-N Thermal si FKD-S Thermal, placi de vata minerala bazaltica utilizate pentru izolarea fatadelor de contact, care nu se modifica in timp la variatii mari de temperatura si au o conductivitate termica scazuta.
Citeste si:
Ce tip de vata minerala se poate alege pentru izolatia unei locuinte?
Cata caldura pierzi prin pardoseala?
In cazul caselor, peretii fundatiei si placa de ciment, care se afla chiar sub podea, au capacitati de izolare inferioare. Aproximativ 15% din totalul pierderilor de caldura dintr-o casa se datoreaza acestei zone slab izolate. O placa sau un perete de beton turnat de aproximativ 0.2 cm are o capacitate de izolare foarte mica, ceea ce inseamna ca se va pierde rapid caldura din casa prin zona respectiva. Mai mult, majoritatea caselor nu au o podea bine izolata, aceasta fiind chiar absenta in cazul unora. Astfel, pierderea caldurii devine iminenta. Solutii exista si nu sunt dificil de implementat.
Cu un plan de izolare bine facut si materiale de calitate superioara se poate obtine o izolare excelenta a pardoselii. De exemplu, se pot utiliza NaturBoard POD STANDARD sau NaturBoard POD EXTRA - placi din vata minerala bazaltica, cu tehnologie ECOSE® incorporata, bune izolatoare termice, durabile si neutre din punct de vedere chimic.
Cata caldura pierzi prin pod?
Aerul cald se ridica, ceea ce inseamna ca o mare parte din caldura din casa se pierde prin pod. Se estimeaza ca 25% dintre pierderile de caldura au loc prin podul sau acoperisul unei case. Fisurile acoperisului, impreuna cu puntile termice ale podului, care nu sunt izolate corespunzator contribuie la pierderea unei cantitati semnificative de caldura prin pod. In plus, ventilatia necorespunzatoare a podurilor amplifica pierderile de caldura.
Pentru a evita acest lucru, recomandam unul dintre cele mai eficiente sisteme de izolare a podului: Homeseal LDS, despre care am vorbit mai pe larg aici. Sistemul, pe langa avantajele economice pe care le ofera in timp, te ajuta sa-ti pregatesti podul in cazul in care vei dori la un moment dat sa-l amenajezi intr-un spatiu de locuit.
In concluzie, o locuinta izolata corespunzator nu va tine cont de capriciile vremii si tu te vei putea bucura de o temperatura placuta in interior, indiferent de anotimp.
Tags: izolatie, izolarea casei, pierderi de caldura, knauf insulation, punti termice, pardoseala, pereti, pod, incalzirea locuintei