Asociatia De-a Arhitectura continua integrarea activitatilor online in programele sale cu provocarile #DeaArhitecturaAcasa, primul curs de vara online al proiectului „De-a arhitectura in camera mea” si prima editie a atelierului nou-nout „De-a pedagogia – Colectie de metode si jocuri”. „My school can be cool” si-a continuat tot in online activitatea pe perioada carantinei si dupa, iar in iulie 2020 pregatirile online pentru cursurile „De-a arhitectura mini” si „De-a arhitectura in orasul meu” sunt in plina desfasurare, ca in fiecare an. In aceasta toamna asociatia va lansa si primul curs pilot de arhitectura si mediu construit desfasurat in intregime online pentru a testa si aceasta posibilitate de adaptare la vremurile in care traim si sa largeasca grupul de beneficiari ai educatiei de mediu construit dincolo de cadrul formal al scolilor.
Provocarile #DeaArhitecturaAcasa
Lansate de asociatie in aprilie 2020 ca raspuns la perioada complicata parcursa, in care asociatia nu a putut experimenta arhitectura alaturi de cei mici ca inainte, provocarile #DeaArhitecturaAcasa continua la fiecare trei saptamani. Acestea sunt dezvoltate pentru copiii care petrec mai mult timp in casa, dar care doresc sa exploreze lumea arhitecturii si a mediului construit, sa descopere cartierul, orasul sau satul in care locuiesc, chiar si de la fereastra. Concepute ca o serie de ateliere tip challenge, provocarile special gandite pe grupe diferite de varsta (6-9 ani, 9-12 ani, 12-18 ani) sunt gratuite, pot fi realizate fara indrumarea directa a unui arhitect si utilizeaza materiale accesibile. Challenge-urile propuse sunt prezentate sub forma unui clip cu indicatii clare care, pe un ton jucaus, ii incurajeaza pe cei mici sa cerceteze mai mult lumea din jur, sa fie creativi, sa experimenteze si sa invete jucandu-se cu materiale si forme. Rezultatele fiecarei provocari se gasesc pe site-ul De-a arhitectura, pe pagina de Facebook si pe Instagram.
De-a arhitectura in camera mea
Aflat la a IV-a editie, proiectul dedicat copiilor de 10-14 ani s-a desfasurat gratuit in perioada 15 iunie - 3 iulie 2020 (cu sustinerea Filialei Teritoriale Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania si Siniat Romania) sub forma unui curs de vara online (cate 2 intalniri saptamanale). In cadrul cursului, cu ajutorul tutorialului de materiale si a unui ghid practic de informatii si inspiratii realizat special pentru ei, copiii au ilustrat pe machete viziunea lor despre camera ideala, fiind inspirati si indrumati de arhitectii din echipa De-a arhitectura. Din cei 32 de copii inscrisi au finalizat 21 care au lucrat alaturi de alti copii, la distanta, si au facut propunerea de amenajare si filmul de prezentare a ideii lor si si-au expus rezultatul in fata tuturor participantilor la curs.
„Dupa o primavara in care toti am petrecut mult mai mult timp in casele si camerele noastre, am ajuns sa le cunoastem altfel, sa observam lucrurile care ne plac si cele care nu sunt exact pe gustul nostru si carora le-ar prinde bine o schimbare. Intr-o perioada oricum sensibila in care copiii de 10-14 ani fac saltul de la copilarie la adolescenta, un moment incarcat emotional, de transformari profunde, fizice si fiziologice, de redefinire de sine in drumul catre viata adulta, spatiul interior in care acestia isi petrec mult timp e nevoie sa rezoneze si sa se alinieze la schimbarile interioare ale acestora. Oferind o panza alba pe care copilul sa isi poata manifesta forta creatoare, cine este el in aceasta perioada de schimbari, ce interese are, ce pasiuni, hobby-uri, ce emotii il misca, il ajutam in parcursul sau transformator si il sustinem cu deschidere, intelegere si incredere in ideile si fortele sale.”, mentiona asociatia la lansarea proiectului.
Citeste si:
De-a pedagogia – Colectie de metode si jocuri
Cursurile Asociatiei De-a Arhitectura nu ar fi posibile fara implicarea activa la clasa a profesorilor si a arhitectilor care lucreaza in tandem si care, cu rabdare, inspira copiii si le transmit dragostea si atentia pentru mediu construit. Dar, daca profesorii au beneficiat in formarea lor de cursuri de pedagogie si au avantajul de a fi familizarizati cu copiii, arhitectii, atunci cand incep sa predea la o clasa De-a arhitectura sau desfasoara ateliere, de multe ori intra pentru prima data in contact cu cei mici si sunt pusi in situatia de a preda. A dezvolta aptitudini de cetatenie activa, simt critic, atentie la oras (si toate acestea intr-o maniera ludica si captivanta) este o provocare in sine. De aceea a venit firesc ca asociatia sa se intrebe ce poate face ca sa vina in sprijinul arhitectilor voluntari care participa la cursuri sau ateliere cu copii pe care abia i-au intalnit. Ce instrumente pot fi oferite astfel incat sa destinda atmosfera, sa se apropie de cei mici, sa le capteze atentia, sa isi adapteze metodele de lucru in functie de dinamica grupului, sa stabileasca reguli clare si unanime, sa colecteze feedback etc. Asa s-a nascut ideea atelierului „De-a pedagogia - Colectie de metode si jocuri” care a avut loc online pe 28 aprilie 2020 si la care au participat 20 de persoane, indrumatori si coordonatori locali De-a arhitectura din toata tara. Gazdele evenimentului au fost arh. Mina Sava, presedinte De-a Arhitectura, si arh. Corina Croitoru, manager programe Club si coordonator fundraising, iar formatorii au fost arh. Ioana Rizea, coordonator programe scoli De-a arhitectura si prof. Cristina Pisica, indrumator in cadrul programului „De-a arhitectura in scoala mea”, coordonator mentori didactici si profesor Teach for Romania. Acest proiect a fost posibil prin intermediul grantului oferit de Ordinul Arhitectilor din Romania si al sponsorizarilor oferite de Controltech Solutions, Hansen Ergonomics Studio si Zoiss Home Design.
My school can be cool
Clasa a VII-a a Liceului Teologic Romano-Catolic Gerhardinum din Timisoara ce ia parte la programul educational „De-a arhitectura in scoala mea” in anul scolar 2019-2020 isi continua activitatea online cu proiectul „My school can be cool” finantat de Fundatia Alber. Proiectul de imbunatatire a scolii in care studiaza elevii a inceput in toamna anului 2019 sub indrumarea arh. Dragos Mircea si a dirigintei si profesoarei de fizica si matematica Veronica Bakos si cu sustinerea coordonatorului local arh. drd. Brindusa Havasi. In ciuda perioadei dificile si a suspendarii cursurilor elevii au cerut continuarea activitatilor, s-au readaptat din mers si au continuat activitatile de la distanta chiar si pe perioada verii.
Formare De-a arhitectura
In perioada 15 iulie - 5 august 2020 se desfasoara pregatirea la distanta a profesorilor si arhitectilor voluntari pentru cursurile „De-a arhitectura mini” si „De-a arhitectura in orasul meu” in anul scolar 2020-2021, cu indrumare oferita de Asociatia De-a Arhitectura. Programul se adreseaza cadrelor didactice si arhitectilor voluntari inscrisi pentru anul scolar viitor si este conceput pentru 30, respectiv 40 de ore de studiu, participantii avand libertatea de a parcurge pregatirea in ritmul propriu, de acasa sau de oriunde au o conexiune internet. Programele de formare derulate de specialistii Asociatiei De-a Arhitectura au loc cu sprijin financiar din Fondul „Timbrul Arhitecturii” oferit de Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR) care sprijina activitatea educativa si pe parcursul anului scolar, De-a Arhitectura fiind proiect cultural prioritar al OAR.
Curs pilot De-a arhitectura
Asociatia De-a Arhitectura va lansa in toamna acestui an primul curs pilot desfasurat in intregime online. Cursul se adreseaza copiilor de 9-12 ani si va urma programa curriculei optionale „De-a arhitectura – educatie pentru arhitectura si mediu construit, clasele a III-a si a IV-a” aprobata prin Ordin al Ministrului Educatiei Nationale din 2014, insa adaptata studiului la distanta.
Pentru orice alte detalii puteti contacta asociatia la: office@de-a-arhitectura.ro sau va puteti informa pe site-ul asociatiei, aici: http://www.de-a-arhitectura.ro/ sau pe pagina de Facebook, aici: https://www.facebook.com/DeAArhitectura/.
Asociatia De-a Arhitectura este o organizatie culturala formata din arhitecti si profesori care dezvolta, implementeaza si promoveaza educatia de arhitectura si mediu construit pentru publicul larg, in vederea constientizarii si a cunoasterii valorilor arhitecturii, design-ului si ale urbanismului. Programele educationale se desfasoara cu precadere in scoli sub forma cursurilor optionale, dar si in muzee si in cadrul evenimentelor de arhitectura si design.
Din 2012 pana in 2019, programele si activitatile De-a Arhitectura au ajuns la 24.780 elevi din scolile de stat, de la ciclul primar la liceu, la 900 de profesori si a implicat peste 750 de arhitecti voluntari. Aici rezultatele asociatiei din anul 2019: Raport 2019.
Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR) finanteaza o parte a programelor Asociatiei De-a Arhitectura prin taxa „Timbrul Arhitecturii”. Programul cultural De-a arhitectura a fost initiat in 2011, iar din anul 2016 OAR a decis ca acest program sa devina program cultural prioritar deoarece raspunde celor cinci criterii ale programelor culturale prioritare: amploarea, singularitatea, unicitatea, complexitatea si calitatea.
Misiunea Asociatiei De-a Arhitectura
Construim prin educatie. Constructia noastra creste cand:
- Copiii si adultii inteleg si iubesc valorile mediul construit si sunt activi in comunitatile lor;
- Profesionistii mediului construit se implica, prin educatie, in societate;
- In educatie, joaca, experimentul si creativitatea sunt luate in serios.