Knauf Insulation - Vata Minerala Ecose Technology
pompe caldura

7 caracteristici ale unei case durabile

Articol postat de: Alukonigstahl Data: 2022-02-25

7 caracteristici ale unei case durabile

Locuirea intr-o casa construita conform criteriilor de constructie ecologice afecteaza pozitiv starea de bine a oamenilor si protejeaza mediul, reducand consumul si poluarea. Dar, care sunt caracteristicile care definesc o casa durabila?

Stim ca fiecare activitate umana are un impact mai mult sau mai putin semnificativ asupra mediului: limitarea consecintelor actiunilor noastre este o problema centrala pentru societatea in care traim. Conceptul este foarte simplu: utilizarea resurselor disponibile in prezent nu trebuie sa compromita sansele de viata ale generatiilor viitoare. Scopul este mentinerea si, speram, imbunatatirea conditiilor planetei.

Prin programe de dezvoltare dedicate, se depun eforturi pentru a minimiza amprenta antropica, promovand cresterea bazata pe durabilitate. In acest sens, un domeniu care capata o mare importanta este cel al constructiilor verzi, care isi propune sa creeze structuri durabile. Construirea unei cladiri dupa metode traditionale de constructie presupune diverse interventii asupra contextului natural, atat in faza de constructie, cat si pentru intretinerea ei in timp, iar constructia verde reprezinta o alternativa mai putin invaziva.

O locuinta durabila va permite sa reduceti impactul asupra mediului atat pe termen scurt, cat si pe termen lung: in acest articol va insotim sa descoperiti principalele caracteristici ale structurilor prietenoase cu mediul.

Cum sa construiesti o casa durabila

Arhitectura eco - sustenabila joaca un rol din ce in ce mai mare in sectorul constructiilor: normativele actuale cer acum proiectarea cladirilor nZEB (nearly Zero Energy Building), constructii care consuma foarte putina energie, obtinuta in principal din surse regenerabile.

Aceste norme nu sacrifica confortul locuintei, dimpotriva: datorita tehnologiilor folosite si a performantelor inalte obtinute, locuirea intr-o locuinta durabila asigura starea de bine a rezidentilor si economii la consum. Ce trebuie sa luam in considerare?

cum-construiesti-o-casa-durabila-alukonigstahl

Enumeram mai jos 7 caracteristici care disting o casa durabila.

1. Plasarea in context si expunere

O cladire prietenoasa cu mediul trebuie construita in contextul potrivit: structura trebuie sa se integreze armonios in mediul inconjurator, fara a desfigura peisajul sau a compromite zonele naturale. Locul de constructie trebuie evaluat cu atentie, adaptand arhitectura lucrarii la particularitatile zonei.

Un alt element de luat in considerare pentru amplasarea casei este expunerea. Pentru a reduce consumul de energie si a face camerele confortabile, casa ar trebui sa fie orientata spre sud pe aproximativ 30% din suprafata. In acest fel, iarna, puterea soarelui este folosita pentru incalzirea si iluminarea incaperilor, iar vara se evita supraincalzirea, prin utilizarea sistemelor de umbrire.

2. Materiale de constructie

Pentru a fi cu adevarat durabila, o cladire verde trebuie construita cu materiale adecvate: ar trebui sa fie naturale, reciclabile, cu impact redus asupra mediului si sigure pentru sanatatea oamenilor si a mediului. Cateva exemple? Unda verde pentru utilizarea lemnului, pietrei, aluminiului, plutei si bambusului. De asemenea, este important sa se evalueze rezistenta si calitatea materialelor folosite, astfel incat acestea sa reziste in timp si sa nu necesite lucrari frecvente de intretinere sau inlocuire.

alukonigstahl-Fensterband-locuinta-durabila

3. Izolatie termica

Pe langa materialele de constructie, un rol important in eficienta cladirii il au tehnologiile utilizate pentru limitarea pierderilor de caldura ale locuintei. O casa durabila ar trebui sa fie calda iarna si racoroasa vara, fara a consuma prea multa energie.

Izolarea termica a structurii este o solutie buna pentru a mentine temperatura dorita si a limita utilizarea incalzirii si a aerului conditionat.

4. Ferestre de calitate

Izolarea termica a casei vizeaza si deschiderile, cele mai „vulnerabile” puncte ale casei prin care au loc cele mai mari pierderi de caldura. Trebuie sa se foloseasca ferestre de calitate, care sa reziste in timp mentinand performante ridicate.

Sistemele Schüco garanteaza performante excelente, sporesc eficienta energetica a cladirii, sunt rezistente la agentii atmosferici si la uzura si sunt realizate din materiale reciclabile.

locuinta-durabila-alukonigstahl

Sistemele din aluminiu sunt potrivite si pentru reamenajarea unei cladiri cu ferestre mari, deoarece sunt capabile sa mentina performante ridicate acordand o atentie deosebita confortului beneficiarilor si designului original.
 
5. Energii regenerabile

Un alt factor care caracterizeaza o casa durabila este utilizarea energiei din surse regenerabile. De exemplu, prin instalarea unui sistem fotovoltaic se pot satisface nevoile energetice ale locuintei fara a polua, avand in vedere ca o cladire verde este gandita sa consume foarte putin.

Sistemele inovatoare pot fi folosite si pentru incalzire si racire, profitand de sistemele de ventilatia naturala sau de folosind sisteme de ventilatie cu recuperare de caldura, integrate in ferestre.

6. Automatizarea locuintei 

Pentru respectarea criteriilor constructive ale cladirii verzi, si tehnologia vine sa ne ajute! Echiparea unei locuinte prietenoase cu mediul cu sisteme moderne de automatizare a locuintei ajuta la reducerea consumului energetic si la limitarea risipei.
 
7. Spatiu verde

In sfarsit, intr-o locuinta durabila, o zona verde, fie ea mica sau mare, nu poate lipsi. Ideal este sa ai un teren in care sa cresti produse verzi, dar in mediul urban este suficienta si o micro-gradina pe balcon sau o gradina verticala, poate cu plante care filtreaza si purifica aerul, pentru a crea o oaza de verdeata.

Un colt verde ajuta la cresterea starii de bine si la reducerea stresului, si va permite sa creati o zona de relaxare chiar si in oras.

Construirea unei case sustenabile de la zero nu este singura modalitate de a trai intr-un mediu verde: chiar si prin renovarea cladirilor si palatelor existente urmand principiile constructiei ecologice se pot obtine rezultate excelente.
Prin reamenajarea cladirilor vechi, se evita consumul de teren pentru cladiri noi si se reduc emisiile poluante de la instalatiile mai vechi, scazand consumul de energie.

Pentru informatii suplimentare despre produsele noastre si proiecte realizate va invitam sa vizitati www.alukoenigstahl.ro

Tags: casa durabila, Alukonigstahl, materiale de constructie, izolatie termica, ferestre de calitate, energie regenerabila, automatizare locuinta, spatiu verde

Vizionari 1320

Alte stiri ale companiei Alukonigstahl

In cei 28 de ani de activitate din Romania, Alukönigstahl a asigurat cele mai eficiente solutii tehnice si a realizat peste 9.000 de proiecte si constructii reprezentative in domeniul constructiilor comerciale.
In completarea sistemelor de ferestre si usi eficiente din punct de vedere termic, Schüco ofera o serie de solutii de umbrire, pentru a reduce supraincalzirea locuintelor pe timp de canicula.
Schüco One, sediul central al companiei Schüco International, a fost prima cladire din lume care a primit toate cele trei certificari de sustenabilitate: DGNB, LEED si BREEAM. Cladirea de birouri cu forma dinamica a fost proiectata de firma de arhitectura 3XN din Copenhaga, combinand sisteme de fatada orientate spre viitor.
Alukönigstahl Romania a primit premiul Best Sustainable Building Solutions Provider la cea de a XVIII-a Gala organizata de The Diplomat Bucharest. Alukönigstahl este lider de piata si trendsetter pentru solutii sustenabile aplicate in anvelopa cladirilor din Romania.
Cu peste 250 de brevete, 950 de certificate de testare si 10.000 de obiecte realizate, Sälzer demonstreaza o mare expertiza in domeniul securitatii de top si arata cum protectia eficienta poate fi implementata cu usurinta si aproape fara a afecta aspectul vizual al cladirilor.
Economisirea energiei este mai importanta astazi decat oricand, mai ales in sectorul constructiilor. Ferestrele sunt componente importante pentru un echilibru climatic bun al cladirilor, motiv pentru care este esentiala exploatarea potentialul existent de economisire a energiei.
Solar Decathlon Europe este o competitia mondiala singulara, care provoaca echipe universitare ambitioase sa proiecteze, sa construiasca si sa opereze case eficiente din punct de vedere energetic, avansate din punct de vedere tehnic, atractive si responsabile din punctul de vedere al utilizarii resurselor.
In cadrul Lauch & Award Gala Investing in Property din 9 iunie, Alukönigstahl a primit trofeul “Sustainable Aluminum Solution” pentru anul 2021.
Usile cu prag 0 sunt o solutie practica si versatila, rezultatul combinarii in cel mai bun mod, a functionalitatii si designului unui element de tamplarie. Usile glisante si usile de balcon cu prag la nivel cu podeaua sunt o solutie excelenta pentru a spori gradul de utilizare a spatiilor, aducand noi valente estetice interioarelor.
Alukönigstahl a primit premiul Real Estate 2021 pentru „Furnizorul anului de tamplarie, pereti cortina si compartimentari”. Acest premiu incununeaza munca intregii echipe formata din peste 50 de membri, al carei nucleu lucreaza impreuna de peste 20 de ani. O echipa care integreaza rapid colegi noi, care se perfectioneaza continuu si care este mereu pregatita sa faca fata provocarilor.

Alte stiri din “CONSTRUCTII”

Membrana de vapori ALUTRIX® este un material inovator folosit in constructii pentru a proteja structurile impotriva umiditatii si a penetrarii vaporilor de apa.
CARLISLE® CM Europe este lider al unui sistem de acoperis verde cu membrane de impermeabilizare EPDM de inalta calitate pentru acoperisuri plate.
Membranele TPO (Thermoplastic Olefin) SURE-WELD® au devenit o optiune de top in industria acoperisurilor datorita proprietatilor lor excelente de impermeabilizare si durabilitate. Aceste membrane pot fi utilizate atat pentru acoperisurile clasice, cat si pentru cele verzi, aducand numeroase avantaje in ambele cazuri.
Economisirea energiei este mai importanta astazi decat oricand, mai ales in sectorul constructiilor. Ferestrele sunt componente importante pentru un echilibru climatic bun al cladirilor, motiv pentru care este esentiala exploatarea potentialul existent de economisire a energiei.