7 caracteristici ale unei case durabile

Articol postat de: Alukonigstahl Data: 2022-02-25

7 caracteristici ale unei case durabile

Locuirea intr-o casa construita conform criteriilor de constructie ecologice afecteaza pozitiv starea de bine a oamenilor si protejeaza mediul, reducand consumul si poluarea. Dar, care sunt caracteristicile care definesc o casa durabila?

Stim ca fiecare activitate umana are un impact mai mult sau mai putin semnificativ asupra mediului: limitarea consecintelor actiunilor noastre este o problema centrala pentru societatea in care traim. Conceptul este foarte simplu: utilizarea resurselor disponibile in prezent nu trebuie sa compromita sansele de viata ale generatiilor viitoare. Scopul este mentinerea si, speram, imbunatatirea conditiilor planetei.

Prin programe de dezvoltare dedicate, se depun eforturi pentru a minimiza amprenta antropica, promovand cresterea bazata pe durabilitate. In acest sens, un domeniu care capata o mare importanta este cel al constructiilor verzi, care isi propune sa creeze structuri durabile. Construirea unei cladiri dupa metode traditionale de constructie presupune diverse interventii asupra contextului natural, atat in faza de constructie, cat si pentru intretinerea ei in timp, iar constructia verde reprezinta o alternativa mai putin invaziva.

O locuinta durabila va permite sa reduceti impactul asupra mediului atat pe termen scurt, cat si pe termen lung: in acest articol va insotim sa descoperiti principalele caracteristici ale structurilor prietenoase cu mediul.

Cum sa construiesti o casa durabila

Arhitectura eco - sustenabila joaca un rol din ce in ce mai mare in sectorul constructiilor: normativele actuale cer acum proiectarea cladirilor nZEB (nearly Zero Energy Building), constructii care consuma foarte putina energie, obtinuta in principal din surse regenerabile.

Aceste norme nu sacrifica confortul locuintei, dimpotriva: datorita tehnologiilor folosite si a performantelor inalte obtinute, locuirea intr-o locuinta durabila asigura starea de bine a rezidentilor si economii la consum. Ce trebuie sa luam in considerare?

cum-construiesti-o-casa-durabila-alukonigstahl

Enumeram mai jos 7 caracteristici care disting o casa durabila.

1. Plasarea in context si expunere

O cladire prietenoasa cu mediul trebuie construita in contextul potrivit: structura trebuie sa se integreze armonios in mediul inconjurator, fara a desfigura peisajul sau a compromite zonele naturale. Locul de constructie trebuie evaluat cu atentie, adaptand arhitectura lucrarii la particularitatile zonei.

Un alt element de luat in considerare pentru amplasarea casei este expunerea. Pentru a reduce consumul de energie si a face camerele confortabile, casa ar trebui sa fie orientata spre sud pe aproximativ 30% din suprafata. In acest fel, iarna, puterea soarelui este folosita pentru incalzirea si iluminarea incaperilor, iar vara se evita supraincalzirea, prin utilizarea sistemelor de umbrire.

2. Materiale de constructie

Pentru a fi cu adevarat durabila, o cladire verde trebuie construita cu materiale adecvate: ar trebui sa fie naturale, reciclabile, cu impact redus asupra mediului si sigure pentru sanatatea oamenilor si a mediului. Cateva exemple? Unda verde pentru utilizarea lemnului, pietrei, aluminiului, plutei si bambusului. De asemenea, este important sa se evalueze rezistenta si calitatea materialelor folosite, astfel incat acestea sa reziste in timp si sa nu necesite lucrari frecvente de intretinere sau inlocuire.

alukonigstahl-Fensterband-locuinta-durabila

3. Izolatie termica

Pe langa materialele de constructie, un rol important in eficienta cladirii il au tehnologiile utilizate pentru limitarea pierderilor de caldura ale locuintei. O casa durabila ar trebui sa fie calda iarna si racoroasa vara, fara a consuma prea multa energie.

Izolarea termica a structurii este o solutie buna pentru a mentine temperatura dorita si a limita utilizarea incalzirii si a aerului conditionat.

4. Ferestre de calitate

Izolarea termica a casei vizeaza si deschiderile, cele mai „vulnerabile” puncte ale casei prin care au loc cele mai mari pierderi de caldura. Trebuie sa se foloseasca ferestre de calitate, care sa reziste in timp mentinand performante ridicate.

Sistemele Schüco garanteaza performante excelente, sporesc eficienta energetica a cladirii, sunt rezistente la agentii atmosferici si la uzura si sunt realizate din materiale reciclabile.

locuinta-durabila-alukonigstahl

Sistemele din aluminiu sunt potrivite si pentru reamenajarea unei cladiri cu ferestre mari, deoarece sunt capabile sa mentina performante ridicate acordand o atentie deosebita confortului beneficiarilor si designului original.
 
5. Energii regenerabile

Un alt factor care caracterizeaza o casa durabila este utilizarea energiei din surse regenerabile. De exemplu, prin instalarea unui sistem fotovoltaic se pot satisface nevoile energetice ale locuintei fara a polua, avand in vedere ca o cladire verde este gandita sa consume foarte putin.

Sistemele inovatoare pot fi folosite si pentru incalzire si racire, profitand de sistemele de ventilatia naturala sau de folosind sisteme de ventilatie cu recuperare de caldura, integrate in ferestre.

6. Automatizarea locuintei 

Pentru respectarea criteriilor constructive ale cladirii verzi, si tehnologia vine sa ne ajute! Echiparea unei locuinte prietenoase cu mediul cu sisteme moderne de automatizare a locuintei ajuta la reducerea consumului energetic si la limitarea risipei.
 
7. Spatiu verde

In sfarsit, intr-o locuinta durabila, o zona verde, fie ea mica sau mare, nu poate lipsi. Ideal este sa ai un teren in care sa cresti produse verzi, dar in mediul urban este suficienta si o micro-gradina pe balcon sau o gradina verticala, poate cu plante care filtreaza si purifica aerul, pentru a crea o oaza de verdeata.

Un colt verde ajuta la cresterea starii de bine si la reducerea stresului, si va permite sa creati o zona de relaxare chiar si in oras.

Construirea unei case sustenabile de la zero nu este singura modalitate de a trai intr-un mediu verde: chiar si prin renovarea cladirilor si palatelor existente urmand principiile constructiei ecologice se pot obtine rezultate excelente.
Prin reamenajarea cladirilor vechi, se evita consumul de teren pentru cladiri noi si se reduc emisiile poluante de la instalatiile mai vechi, scazand consumul de energie.

Pentru informatii suplimentare despre produsele noastre si proiecte realizate va invitam sa vizitati www.alukoenigstahl.ro

Tags: casa durabila, Alukonigstahl, materiale de constructie, izolatie termica, ferestre de calitate, energie regenerabila, automatizare locuinta, spatiu verde

Vizionari 406

Alte stiri ale companiei Alukonigstahl

Usile cu prag 0 sunt o solutie practica si versatila, rezultatul combinarii in cel mai bun mod, a functionalitatii si designului unui element de tamplarie. Usile glisante si usile de balcon cu prag la nivel cu podeaua sunt o solutie excelenta pentru a spori gradul de utilizare a spatiilor, aducand noi valente estetice interioarelor.
Alukönigstahl a primit premiul Real Estate 2021 pentru „Furnizorul anului de tamplarie, pereti cortina si compartimentari”. Acest premiu incununeaza munca intregii echipe formata din peste 50 de membri, al carei nucleu lucreaza impreuna de peste 20 de ani. O echipa care integreaza rapid colegi noi, care se perfectioneaza continuu si care este mereu pregatita sa faca fata provocarilor.
Conform principiului NZEB (Nearly Zero Energy Buildings) cladirile nou-construite nu trebuie sa consume energie, fapt obligatoriu prin legislatia care a intrat in vigoare la inceputul anului, cu toate ca modul de aplicare al acestuia nu este complet reglementat la nivel legislativ. Reducerea pierderilor energetice a fost un obiectiv esential in proiectele Alukonigstahl inca de acum zece ani, pe care l-a indeplinit prin aplicarea principiilor de proiectare care optimizeaza o constructie din punct de vedere functional si energetic.
Alukönigstahl si Schüco mentin pasul alert in adoptarea celor mai noi descoperiri tehnologice, incluzand digitalizarea in palmaresul de responsabilitati asumate. In industria constructiilor, digitalizarea are impact direct in toate procesele, de la proiectare si ofertare pana la faza de planificare, productie si apoi la asamblarea pe santier, respectiv functionarea unei cladiri.
Sustenabilitatea si durabilitatea sunt elemente cheie in proiectarea unei locuinte construite pentru viitor, motiv pentru care Alukönigstahl propune solutii moderne si eficiente, avand in portofoliu 55 de sisteme Schüco certificate CradleToCradle (C2C). Utilizarea atenta a resurselor reprezinta un pas responsabil care poate fi facut in prezent pentru un viitor mai putin poluat, dand o mai mare atentie circulatiei materialelor in cicluri inchise.
Elementele mobile cu prag fara bariere, la nivelul podelei, din sistemele Schüco nu numai ca ofera confort termic si fonic, ci permit accesul usor dintr-un spatiu in altul, chiar si pentru persoanele aflate in scaun rulant. Usile pentru balcon si terasa Schüco AWS (sistemul de aluminiu pentru ferestre) fara bariere au fost dezvoltate pentru a satisface toate cerintele in materie de confort si design, de exemplu, dimensiuni mari si manevrare usoara.
Alukönigstahl vine cu o serie de solutii moderne pentru cei care isi doresc confort, siguranta, functionalitate si cu propuneri practice pentru nevoile specifice ale caminului intregii familii. Alegerea produselor premium reprezinta o investitie in securitatea si performanta casei si, in egala masura, o masura care, pe termen lung, aduce numeroase beneficii la nivelul reducerii costurilor administrative ale unei locuinte.
Aluco, partener Alukönigstahl este prima companie din Romania care a obtinut certificarea pentru aplicarea marcajului CE pe usi de exterior rezistente la foc si etanse la fum
AluKönigStahl, lider pe piata sistemelor din aluminiu si otel a indeplinit, cu succes, toate obiectivele pe care si le-a propus pentru anul 2020, inclusiv o cifra de afaceri peste 20,4 milioane de euro.
Daca sunteti arhitect, reprezentati o firma de tamplarie, sau pur si simplu va ganditi la o casa noua, trebuie sa intrati pe i.NNOVATIONNOW, platforma online pe care puteti face cunostinta cu toate noutatile produselor Schüco, Jansen si Warema, prezentate intr-o expozitie digitala, accesibila oricand, pe tot parcursul anului 2021

Alte stiri din “CONSTRUCTII”

Utilizarea corespunzatoare a unei astfel de supape garanteaza, mai mult sau mai putin, siguranta unui echipament, utilaj, dar si a angajatilor companiei. In functie de materialul din care sunt confectionate, supapele de siguranta pot rezista la temperaturi incredibile: +400 grade Celsius si -270 grade Celsius.
Conform principiului NZEB (Nearly Zero Energy Buildings) cladirile nou-construite nu trebuie sa consume energie, fapt obligatoriu prin legislatia care a intrat in vigoare la inceputul anului, cu toate ca modul de aplicare al acestuia nu este complet reglementat la nivel legislativ. Reducerea pierderilor energetice a fost un obiectiv esential in proiectele Alukonigstahl inca de acum zece ani, pe care l-a indeplinit prin aplicarea principiilor de proiectare care optimizeaza o constructie din punct de vedere functional si energetic.
Fie ca vorbim de o cladire pe care o renovam, sau de o cladire noua, placarea cu lambriu exterior din lemn compozit WPC este o solutie moderna si surprinzatoare. Este moderna fiindca lemnul compozit WPC reprezinta o solutie data de tehnologia actuala. Este surprinzatoare pentru ca aspectul elegant si caldura lemnului nu sunt stirbite de raceala si impersonalitatea plasticului din componenta materialului.
Alukönigstahl si Schüco mentin pasul alert in adoptarea celor mai noi descoperiri tehnologice, incluzand digitalizarea in palmaresul de responsabilitati asumate. In industria constructiilor, digitalizarea are impact direct in toate procesele, de la proiectare si ofertare pana la faza de planificare, productie si apoi la asamblarea pe santier, respectiv functionarea unei cladiri.