Knauf Insulation - Vata Minerala Ecose Technology
Dezumidificator si purificator AlecoAir D35 KOSMO 35 l /24h WiFi

Montarea, punerea in functiune si utilizarea unor pompe si grupuri de pompare apa potabila de consum

Articol postat de: Master Engineering Data: 2017-06-09

Montarea, punerea in functiune si utilizarea unor pompe si grupuri de pompare apa potabila de consum

Intr-o perioada in care sectorul investitiilor imobiliare este in plin avant, sunt necesare o serie de informatii ce pot fi utile in montarea, punerea in functiune si utilizarea unor pompe si grupuri de pompare apa potabila de consum.

Ce implica, de fapt, acest lucru?

Descriere echipament. Grup de pompare

Sistem de pompare cu doua, trei sau mai multe pompe, orizontale sau verticale, conectate la un tablou electric, ce asigura alimentarea, comanda si protectia statiei. Optional, panoul de comanda poate fi echipat cu convertizor de frecventa, ce asigura turatia variabila a motoarelor, cat si cu modul de rotire a functionarii pompelor, pentru uzura uniforma.

Pompele sunt montate pe o placa de baza si interconectate, prin intermediul unor robineti de izolare, cu un colector (pe partea de aspiratie) si cu un distribuitor (pe partea de refulare). Acestea sunt executate din otel galvanizat/vopsit sau din otel inox.

Ca si accesorii, statia de pompare include, presostate/senzor de presiune, vas de expansiune, etc.

Un grup de pompare apa potabila, de consum, in mod frecvent (si recomandat) este echipat cu convertizor de frecventa, astfel incat sa poata mentine o presiune constanta in instalatie, prin ajustarea continua a turatiei pompei conectate la convertor. 

O pompa conectata la convertorul de frecventa, montat in tablou de comanda, porneste intotdeauna prima. Daca presiunea nu poate fi mentinuta de catre pompa in functiune, vor fi cuplate una sau mai multe pompe in functie de cerinte. Functionarea pompelor fiind complet automata.

grupuri de pompare, solutii pompare fluide. firma master engineering srl

Instalarea mecanica

Grupul de pompare trebuie instalat într-o cameră bine ventilata pentru a asigura racirea suficienta a pompelor si tabloului de comanda si protectie.
In perspectiva unei eventuale interventii trebuie sa existe un spatiu de circa 1 metru în fata si pe cele doua laterale ale echipamentului.

Racordarea

Un prim indiciu privind conectarea  este dat de catre sagetile de pe placa de baza a pompei, ce indica directia de curgere a apei prin pompa.

Conductele de alimentare, ce urmeaza a fi conectate la modulul de pompare trebuie sa fie de dimensiuni adecvate (cel putin egale cu diametrul colectorului statiei). Conductele se conecteaza la colectorul si distribuitorul grupului de pompare. Se poate utiliza oricare capat al colectorului/distribuitorului. 

In cazul in care grupurile de pompare apa sunt instalate in blocuri de apartamente sau daca primul consumator din linie este foarte aproape de statia de pompare, recomandam montarea de compensatori de vibratie pe conductele de aspiratie cat si de refulare pentru a preveni transmiterea vibratiilor la conducte.

Fundatia

Grupurile de pompare trebuie pozitionate pe o suprafaţă plană şi solida, in cele mai multe cazuri, o pardoseala sau o fundatie de beton. Daca statia de pompare apa nu este echipata cu saboti, trebuie ancorata de pardoseala sau de fundatie.

Instalare electrica

Instalarea electrica al grupului de pompare trebuie sa se conformeze cu gradul de protectie IP54.
Asigurati-va ca echipamentul de pompare este destinat pentru alimentarea electrica la care este conectat. 
Asigurati-va ca sectiunea cablurilor corespunde cu specificatiile din diagrama de conexiuni.

Pornirea/ Punerea in functiune a grupului de pompare

Dupa realizarea instalarii mecanice, electrice şi hidraulice descrise mai sus, trebuie sa aveti in vedere urmatorii pasi:

1. Alimentati grupul de pompare cu apa, prin deschiderea robinetilor de izolare.
2. Aerisiti fiecare pompa, prin deschiderea unui surub axistent in capul pompei.
3. Alimentati tabloul electric de comanda cu curent.
4. Verificati sensurile de rotatie a fiecarei pompe utilizand butoanele din tablou, prin operatia start/stop; urmand a se verifica corespondenta rotatiei pompei cu sensul mentionat pe carcasa pompei/motorului electric.
5. Se incarca instalatia cu apa, utilizand in regim manual pompele, cu observatia de a inchide circa 50% robinetii existenti pe refularea acestora.
6. Dupa incarcarea instalatiei, pompele se comuta pe regimul automat, urmand a se efectua probe de functionare, folosind diversi consumatori.
7. NOTA: pentru grupurile de pompare apa potabila de consum, recomandam montarea in paralel cu echipamentul a unui vas de expansiune cu membrana, de capacitate cat mai mare. Utilizarea acestuia va reduce semnificativ pornirile pompelor si implicit uzura acestora.

De asemenea, puteti solicita, oricand si cu incredere, expertiza specialistilor Master Engineering in solutionarea diverselor aplicatii ce implica pompe si grupuri de pompare apa, prin email office@master-eng.ro, sau accesand situl www.solutiipomparefluide.eu

Tags: pompare apa, grupuri de pompare, Master Engineering, aplicatii agricole, sistem hidrofor, pompe apa, stingere incendiu, sisteme irigatii, solutii pompare, pompare apa potabila

Vizionari 6851

Alte stiri ale companiei Master Engineering

Master Engineering produce in sediul sau din Bucuresti sub brandul Solutii Pompare Fluide, grupuri de pompare a apei. Pe langa solutiile oferite cu produse pentru aplicatii industriale, irigatii, apa uzata, stingere incendiu sau pentru cele rezidentiale, Master Engineering ofera consultanta tehnica necesara identificarii celor mai bune solutii pentru proiectele sau aplicatiile clientului
Compania Master Engineering, distribuitor de pompe si grupuri de pompare a apei, asigura solutionarea diverselor aplicatii de vehiculare fluide in domeniul industrial si rezidential.
Master Engineering faciliteaza accesul la o gama extinsa de solutii de pompare apa
Specialistii Master Engineering va supun atentiei cateva informatii utile si de interes general privind grupurile de pompare apa, cu turatie variabila, incluzand pompe Grundfos, Wilo, Lowara, Saer.
Grupurile de pompare sunt concepute special pentru intrebuintari industriale sau rezidentiale cat si in aplicatiile agricole.
Daca ai in derulare un proiect, industrial sau rezidential, si nu ai expertiza necesara configurarii utilitatilor de apa, oricand poti solicita cu incredere solutiile din domeniu, oferite de specialistii Master Engineering.

Alte stiri din “ACTUALITATE”

Peste 180 000 de vizitatori au venit la expozitia de la Messe München pentru a afla despre inovatiile celor 2 230 de expozanti, printre care s-au regasit si partenerii Alukönigstahl: Schüco International, Jansen si Warema.
Cum ar fi daca acoperisul tau ar contribui activ la reducerea emisiilor de carbon si la crearea unui oras mai verde, in timp ce iti scade costurile de intretinere?
Prin integrarea fatadelor verzi putem transforma orasele noastre in medii ecologice care sa combata in mod activ schimbarile climatice
Sisteme si solutii complete pentru acoperisuri verzi