Importanta umiditatii echilibrate in cladiri

Articol postat de: Life Art Distributie Data: 2019-03-12

Importanta umiditatii echilibrate in cladiri

In general, cand spunem umiditate, ne referim la anumite conditii atmosferice menite sa sporeasca confortul si productivitatea persoanelor din incinta spatiului locuit insa in felul acesta nu acoperim o arie prea mare de aplicare a acesteia.

Ne dorim ca in cadrul acestui articol sa enuntam beneficiile particulare, pe care umiditatea relativa le aduce cladirilor.

In mod intuitiv, principalul avantaj este extinderea longevitatii cladirilor si maximizarea functionalitatilor acestora.

Ca proprietari de imobile, tindem sa privim utilitatea acestora pe termen lung si dorim sa avem costuri de mentenanta cat mai reduse. La fel si industriile gigant urmaresc acelasi obiectiv, iar acest aspect il vom discuta in continuarea articolului.

Pe acelasi subiect:

10 lucruri pe care nu le stiai despre umiditate si sanatate

Perspectiva industriilor raportata la intretinerea cladirilor in schimb, este strans legata de activitatea desfasurata in incinta acestora, iar conditiile necesare difera de la industrie la industrie dupa cum vom vedea in modele de mai jos.

Manufacturarea papetarie

Umiditatea ridicata este o problema daunatoare, in special, industriei de papetarie, impachetare si de printare. La peste 60% aceasta curbeaza si expandeaza hartia, iar procesul este ireversibil. Cartonul se umfla la margini si devine instabil si nesigur pentru a fi depozitat. Calitatea materialelor imprimate ca revistele, brosurile sau bannerele este periclitata.

Manufactura farmaceutica

Umezeala are potentialul de a provoca dezastre in productia farmaceutica, daca nu este tinuta sub control. si anume, captusirea si uscarea tabletelor farmaceutice depind de nivelul de umiditate pentru a atinge o rata de eliberare maxima, implicit o eficienta optima.

Robotica si cabine pentru stropit vopsea

Din aceasta categorie fac parte si vopsitoriile auto, in cazul carora umiditatea ridicata impiedica aderenta corecta a vopselei pe caroserii.
Similiar, robotii laolalta cu alte echipamente dotate cu circuite electronice sensibile  necesita o temperatura/umiditate constanta pentru a functiona corespunzator. Riscul unei descarcari electrostatice exista in caz de umiditate relativa scazuta in conjunctie cu miscarea oamenilor si masinariilor automatizate.

Centre de testare

In functie de procesele de testare aflate in derulare, umiditatea si temperaturile din centre pot varia. in cazul unui tunel aerodinamic, spre exemplu, testarea este permisa doar la temperaturi de la -40 C la 66 C si nivele de umiditate de la 0 la 100 Rh. Setarile corespunzatoare in astfel de incaperi sunt extrem de esentiale

Muzee

Prezervarea operelor de arta si a documentelor istorice in cadrul muzeelor, galeriilor si cladirilor istorice reprezinta o preocuparea de actualitate la nivel global.

O umiditate ridicata poate determina chimicalele si acizii din adezivul folosit la imbinarea unor carti istorice sa se deterioreze. Muzeele in general depoziteaza operele de arta in spatii ventilate, la o temperatura constanta si la o umiditate joasa cuprinsa intre 30% si 50% rh.

Aceste niveluri precise sunt monitorizate prin instalarea multor senzori de temperatura si umiditate conectati la un sistem central de control.

Vizionari 421

Alte stiri din “CONSTRUCTII”

Lindab Romania lanseaza sistemul de tigle metalice cu acoperire granulata Lindab Roca
ISOCELL se produce in Austria, intr-una din cele mai moderne instalatii ale Europei
O piscina va fi o investitie pe termen lung, este bine sa va asigurati ca ea va fi in fond si una potrivita.