Knauf Insulation - Vata Minerala Ecose Technology
Velux Club

cube Berlin: Fatada double skin care indeplineste cerinte estetice si tehnice complexe

Data: 2020-04-01

cube Berlin: Fatada double skin care indeplineste cerinte estetice si tehnice complexe

cube Berlin este o cladire de birouri atragatoare, cu 11 etaje, situata in Washington Platz, in cartierul urban Europacity din Berlin. Aceasta structura de 19.000 de metri patrati, dezvoltata de CA Immo, este un exemplu excelent in care designul arhitectural inovator se combina cu succes cu cerintele tehnice complexe (structurale si energetice) ale unei cladiri comerciale „inteligente”.

Proiectat de 3XN Architects din Copenhaga, cube Berlin iese in evidenta datorita fatadei sale ventilate double skin, care integreaza cladirea in mediul inconjurator. Fatada unica, cu un design personalizat, indeplineste nu doar cerintele arhitectului, ci si cerintele ridicate de performanta structurala si energetica.

Datorita combinatiei de sticla folosita pe fatada complet vitrata, estetica este atragatoare din punct de vedere vizual, reflectand imprejurimile pe toate partile cladirii si schimband in mod dinamic aspectul acesteia in functie de unghiul de vizualizare, de vreme si ora zilei. Fatada dinamica foloseste un strat termic in trepte sub un invelis din sticla exterior, care acopera cladirea intr-un model triunghiular. Punctele de acces sunt introduse printr-un set de deschideri in invelisul exterior pe toate cele patru parti si pe mai multe etaje.

cube-berlin-min

Proiectul cube Berlin: 3XN A/S. ©Adam Mørk. Toate drepturile rezervate.

Torben Østergaard, partener la 3XN si arhitect al proiectului: „Ideea noastra initiala a fost sa sculptam cladirea, astfel incat sa poata intra intr-un dialog cu spatiul urban, cu cladirile din jur si cu viata din Washington Platz. Pentru a face cladirea sa functioneze ca o sculp-tura, am cautat o sticla reflectorizanta care sa sublinieze aspectul exterior, in timp ce reflecta si imprejurimile."

Un alt element important in proiectare a fost al maximizarii luminii naturale pentru ocupantii cladirii. Dupa cum afirma Torben Østergaard: „Intrucat placarile de pe podea sunt destul de adanci, ne-am propus o fatada complet vitrata, nu numai pentru a crea cele mai bune conditii posibile de iluminat natural, ci si pentru a oferi senzatia deosebita de ferestre din podea pana la tavan, care ofera privelisti exterioare spectaculoase. "

cube-berlin-fatada-complet-vitrata

Proiectul cube Berlin: 3XN A/S. ©Adam Mørk. Toate drepturile rezervate. 

Eficienta energetica

Pe langa arhitectura sa uimitoare, proiectul se remarca si datorita nivelului ridicat de an-gajament pentru sustenabilitatea mediului, cu un consum redus de energie in comparatie cu cladirile de birouri traditionale. Fatada ventilata double skin a fost un factor crucial aici. Pe langa faptul ca furnizeaza lumina naturala, fatada ofera, de asemenea, o protectie so-lara eficienta, permitand in acelasi timp ocupantilor sa beneficieze de ventilatie naturala. Dupa cum afirma Joachim Fauth de la Drees & Sommer, consultantul pentru fatada proiectului: „Pentru a preveni supraincalzirea, adaugam stratul de control solar si peliculele absorbante solare PVB pe invelisul exterior.

cube-berlin-ferestre-din-podea-pana-in-tavan

Proiectul cube Berlin: 3XN A/S. ©Adam Mørk. Toate drepturile rezervate.

Matthias Schmidt, Head of Development al investitorului CA Immo afirma: „Ne propunem  sa obtinem certificarea DGNB Gold pentru acest proiect. Design-ul fatadei este intr-adevar foarte eficient din punct de vedere energetic si impreuna cu un concept tehnic inteligent care, printre altele, include recuperarea energiei din caldura, rezulta o solutie energetica eficienta care va nega ideea colectiva despre cladirile din sticla ca fiind consumatoare de multa energie.

Pe acelasi subiect:

Produsele Guardian Glass din sticla plana, cu pelicula si laminata obtin certificarea Bronz Cradle to Cradle in Europa

O alta provocare a fost realizarea compozitiei structurale a sticlei. Acest fapt a insemnat adaugarea unui alt strat intermediar, care trebuia sa fie compatibil cu stratul absorbant solar PVB. Aceasta solutie a fost dezvoltata de la zero si a fost necesara aprobarea nationala in faza de proiectare si constructie. Prin adaugarea acestui strat intermediar suplimentar, stabilitatea marginilor a fost crescuta, iar riscul de delaminare a scazut, reducand totodata indicele de ingalbenire.

Joachim Fauth spune: „Pentru a proiecta un astfel de produs complex, este nevoie de o  adevarata munca in echipa, ceea ce s-a si intamplat in timpul proiectarii, cu furnizorul de sticla, cu furnizorul PVB, cu arhitectul si consultantul de fatada toti colaborand strans.

Expertiza si suport tehnic 

Pe langa furnizarea de sticla cu pelicula, echipa Guardian Glass implicata in proiect a furnizat si expertiza tehnica.

Dupa cum afirma Olivier Beier Costa, Sales Manager Guardian Glass, care a lucrat la pro-iect: „Cea mai mare provocare a fost combinarea a doua lucruri: in primul rand, designul si conceptul estetic al arhitectului si in al doilea rand, cerintele tehnice ale cladirii, deci a trebuit sa identificam produsele potrivite care ar putea fi utilizate pentru o astfel de aplicatie. Acest lucru a presupus sa efectuam diverse teste si calcule, dar si sa producem mai multe mostre.

Guardian Glass
• Sticla cu protectie solara Guardian SunGuard® HD Diamond 66 Ultra si SuperNeutral SN 62/34
• Sticla termoizolanta Guardian ClimaGuard® Premium2 
• Sticla cu continut scazut de fier Guardian UltraClear®

Investitor/ Dezvoltator 
• CA Immo Deutschland GmbH

Arhitect
• 3XN 

Consultant in ingineria fatadei, al proiectarii energetice si certificarii cladirilor ecologice:
• DREES & SOMMER

Constructor
• GIG

Credit foto
• ©3XN and Guardian Glass,LLC

Procesator sticla
• Invelis din sticla exterior: BGT Bischoff Glastechnik AG

Procesator sticla
• Invelis din sticla interior: Reflex

Guardian Glass 

Guardian Glass, parte a grupului Guardian Industries, este unul dintre cei mai mari producatori mondiali de produse din sticla float, sticla cu pelicula si produse derivate din sticla. In cele 25 de fabrici din toata lumea, Guardian Glass produce sticla de inalta performanta pentru uz exterior (atat in scopuri comerciale, cat si rezidentiale) si aplicatii arhitecturale de interior, precum si produse din domeniul transporturilor si tehnic. Sticla Guardian se gaseste in locuinte, birouri, masini si in unele dintre reperele arhitecturale cele mai semnificative din lume. Centrul de stiinta si Tehnologie al Guardian Glass lucreaza in permanenta sa creeze produse din sticla si solutii noi, utilizand cea mai avansata tehnologie pentru a-si ajuta clientii sa vada ce este posibil - see what's possible®. Vizitati guardianglass.com.

Guardian Industries 

Guardian Industries, o companie globala cu sediul in Auburn Hills, Michigan, opereaza in America de Nord si de Sud, Europa, Africa, Orientul Mijlociu si Asia. Companiile Guardian au peste 18.000 de angajati si produc sticla float de inalta performanta; produse din sticla peliculizata pentru aplicatii arhitecturale, rezidentiale, de interior, pentru industria transportului si tehnic; si componente de inalta calitate placate cu crom si din plastic vopsit, pentru industria auto si a camioanelor. Viziunea Guardian este de a fi un partener preferat de clienti, furnizori, angajati si comunitati, pe baza unei relatii benefice, reciproce. Aceasta duce la atentia continua in ceea ce priveste imbunatatirea vietii oamenilor prin furnizarea de produse si servicii care valoreaza mai mult decat celelalte optiuni dis-ponibile, facand aceasta in mod responsabil si consumand cat mai putine resurse. Guardian este o sucursala detinuta in totalitate de Koch Industries, Inc. Vizitati guardian.com.


Vizionari 987

Alte stiri din “ARHITECTURA”

Asociatia De-a Arhitectura continua integrarea activitatilor online in programele sale cu provocarile #DeaArhitecturaAcasa, primul curs de vara online al proiectului „De-a arhitectura in camera mea” si prima editie a atelierului nou-nout „De-a pedagogia – Colectie de metode si jocuri”.
OAR Bucuresti si Habitat for Humanity Romania lanseaza concursul de solutii de arhitectura „Acasa pentru umanitate", cu premii in valoare de 13.400 de euro.
Competitia Premiile VELUX pentru arhitecti aduna in jurul sau o comunitate puternica de arhitecti si designeri europeni ale caror proiecte inscrise, fie ca sunt deja finalizate, sau doar in stadiul de idee, aduc in prim plan produsele de iluminat natural VELUX.
O fatada double skin este o fatada traditionala, careia i se adauga un invelis exterior, care in mod normal este din sticla. Cele doua fatade, deseori denumite "straturi", sunt separate de un spatiu gol (spatiu de aer), a carui latime poate varia de la cativa centimetri pana la cativa metri.