Inceputul perioadei de plantare pentru arbori si arbusti

Articol postat de: Gardena Romania Data: 2018-10-23

Inceputul perioadei de plantare pentru arbori si arbusti

Toamna sau primavara? Cand este de preferat sa plantam arborii si arbustii? Ne punem aceasta intrebare in fiecare an. Vom incerca sa explicam cativa factori de baza. In general, alegerea plantei potrivite depinde de o serie de factori. Dorim sa prezentam cei mai importanti trei factori. Radacina, specia si rezistenta la ger.

Radacinile sunt unul dintre factorii decisivi pentru alegerea corecta a perioadei de plantare. In functie de radacini, se diferentiaza urmatoarele categorii: pomi nebalotati si pomi cu radacini balotate invelite in turba ori sol/ pamant, etc.

In ceea ce priveste plantarea in sine, trebuie sa fim atenti pentru a stabili daca avem de-a face cu specii de foioase sau cu plante vesnic verzi. Si, in cele din urma, trebuie sa luam in considerare rezistenta la ger.

Perioada de plantare

Cat timp nu este inghet, puteti planta arbori si arbusti din Octombrie pana in Martie.

Pomii cu radacini goale (dezvelite/ neprotejate) pot fi plantati afara pana tarziu in luna Martie. Pentru acest tip de copaci lunile Octombrie si Noiembrie sunt extrem de potrivite pentru plantare.

Pomii cu radacini nebalotate pot fi plantate pana la inceputul lunii Mai. Radacinile lor fine au aparut bine. 

Pomii si trandafirii cu radacini balotate pot fi plantate pana in vara. Trebuie acordata o atentie deosebita udarii. 

Radacinile arborilor si arbustilor

Pomi si trandafiri cu radacini goale (Perioada de plantare: din Octombrie pana in Martie cel tarziu) 
Pomi cu radacini nebalotate (Perioada de plantare: din Octombrie pana in Mai) 
Pomi si trandafiri cu radacini balotate (Perioada de plantare: din Octombrie pana la sfarsitul verii)
 

Avantajul plantarii in toamna pentru pomii cu radacini goale

Se recomanda plantarea pomilor cu radacini goale mai ales in lunile Octombrie si Noiembrie. Acestea vor prinde radacini in primavara si vor incepe sa mugureasca “din toata inima”. 

Pe acelasi subiect:

Cactusi si plante suculente - plantare si ingrijire

Coniferele, foiasele rezistente la inghet si plantele perene verzi cu radacini nebalotate ar trebui plantate la inceputul lunii Septembrie. In cazul acestor plante, apa se evapora prin frunze si ace inclusive in timpul iernii. Astfel, plantele sunt secate de energie si, pana in iarna radacinile nu vor creste suficient. Plantele sunt predispuse la inghet. 

Rezistenta la inghet - ce inseamna? 

O neplacere este cauzata de zonele climatice, vegetatie si zonele de rezistenta la ger. Ele sunt influentate, printre altele, de altitudinea deasupra nivelului marii, vanturile dominante si localizarea geografica. Ceea ce este interesant pentru propietarul gradinii este clasificarea zonelor de rezistenta la ger. Pentru fiecare soi de planta se poate face o recomandare corespunzatoare pentru zona de rezistenta la ger.

inceputul-perioadei-de-plantare-pentru-arbori-si-arbusti-gardena

Madex International (Gardena Romania)
Bucuresti, Sector 1, Sos. Odaii, nr. 117-123
Telefon: 0742.080.215 / 021.352.76.03
Email: comenzi@gardena.ro
https://gardena-shop.ro

Vizionari 776

Alte stiri din “GRADINA”

In segmentul de consum, COMPO ofera o gama completa de produse pentru casa si gradina, de la soluri de ghiveci si produse de ingrijire a plantelor pana la ingrasaminte de gradina, ingrasaminte de gazon, seminte de gazon si produse de protectie a plantelor.
Utilizarea unui ingrasamant foliar este necesara si are numeroase beneficii pentru planta si fructe, asigurand o dezvoltare sanatoasa a acestora.
Banca H este o piesa de mobilier care combina frumusetea fibrei naturale a lemnului de stejar cu eleganta profilului metalic.