Taierea potrivita pentru o recolta buna

Articol postat de: Gardena Romania Data: 2019-02-06

Taierea potrivita pentru o recolta buna

Daca vreti sa recoltati fructe mari si frumoase din pomii dumneavoastra fructiferi, nu puteti evita tunderea. Tunderea de iarna este cruciala pentru o recolta bogata, deoarece aceasta este direct influentata de realizarea unei tunderi corecte in acest moment. Chiar si in cazul copacilor tineri cu varsta intre 6 si 8 ani, tunderea de iarna incurajeaza cresterea si este cruciala pentru forma viitoare a copacului. Lunile adecvate pentru tunderea de iarna sunt ianuarie si februarie. 

Atunci, pomii fructiferi se afla in etapa de hibernare. Si structura coroanei este mai usor de identificat, de vreme ce nu exista frunze.

Se poate sa va intrebati de ce tunderea de iarna este atat de importanta astazi, cand, cu ceva vreme inainte, pomii dadeau rod fara sa fie tunsi deloc. Raspunsul este destul de simplu: astazi a crescut cererea pentru fructe mari si aratoase. In momentul recoltei, un copac va avea, fara indoiala fructe, chiar si fara tundere. Insa copacii care nu au fost tunsi au multe fructe mici, ceea ce creeaza tensiune in crengi, facandu-le sa se rupa vara din cauza greutatii. 

Asadar, daca doriti sa aveti o recolta decenta, trebuie neaparat sa aveti in vedere tunderea copacilor fructiferi in timpul iernii.

Pe acelasi subiect:

Activitati in gradina pentru incepatori

Inainte sa va avantati sa incepeti aceasta munca, este recomandat sa cercetati cu atentie copacul, pentru a nu face nicio greseala majora in timpul tunderii. Cel mai bun moment pentru tundere este o zi uscata de iarna, cand temperatura nu scade sub -5 °C.

Deoarece se pot face multe greseli la tundere, iata cele mai importante aspecte, pe scurt:

• In primul rand, indepartati crengile mai groase care cresc spre interior, catre in sus sau in jos, si scapati de frunzele moarte.

• Orice crengi care cresc direct in sus trebuie indepartate de la bifurcatie, pentru a le incuraja sa creasca si sa stimulati inmugurirea. Acest lucru va intari ramurile orizontale si pe cele care cresc catre exterior, pentru ca cele mai bune crengi cu fructe cresc aici.

foarfeca-gardena tundere iarna

• Lastarii care iarna au deja muguri de flori trebuie taiati cu aproximativ o treime. Astfel, crengile nu vor creste prea mult in lungime si nu se vor rupe sub greutatea fructelor. 

• Pentru aranjarea detaliilor, toate crengutele care cresc drept in sus sau in jos trebuie taiate. 

• Pentru tuns, utilizati o unealta bine ascutita. Foarfecele GARDENA si foarfecele pentru crengi si arbusti, de pilda, permit realizarea unor taieturi precise si uniforme, chiar si in coroana copacului. 

• Mai sunt si alte lucruri care trebuie luate in considerare atunci cand faceti tunderea de iarna, insa nu ne putem ocupa de toate aici. Mai multe sfaturi puteti gasi in literatura de specialitate. 

• Tunderea de toamna nu este recomandata doar pentru a incuraja o recolta buna, ci si protejeaza pomii fructiferi de boli precum rapanul marului. Astfel de boli se pot raspandi netulburate in crengile dezordonate care nu au fost tunse. Problemele cauzate de atacurile fungice sau de crengile putrezite pot sa apara si daca pomii nu sunt tunsi corect. In timpul iernii se recomanda si aplicarea unor diverse metode de control al parazitilor. De exemplu, puteti utiliza o perie de sarma pentru a indeparta bucatile de scoarta desprinse de pe trunchiul copacului, unde se ascunde majoritatea parazitilor enervanti. Pentru a preveni aparitia acestor paraziti, puteti injecta in trunchi o substanta cu ulei.

gardena-foarfeca-taiarea-copacilor-gradina

• Deoarece tunderea copacilor iarna este o adevarata provocare pentru multi proprietari de gradina, aceasta activitate este adesea neglijata. Totusi, pentru a obtine o recolta mai buna, chiar si gradinarii amatori si fara experienta ar trebui sa incerce, pentru ca doar exersand se poate reusi.

GARDENA este marca preferata de milioane de proprietari de case si gradini, din lumea intreaga, cand vine vorba de ingrijirea gradinii.

Madex International (Gardena Romania)
Bucuresti, Sector 1, Sos. Odaii, nr. 117-123
Telefon: 0742.080.215 / 021.352.76.03
Email: comenzi@gardena.ro
https://gardena-shop.ro

Vizionari 1269

Alte stiri din “GRADINA”

In segmentul de consum, COMPO ofera o gama completa de produse pentru casa si gradina, de la soluri de ghiveci si produse de ingrijire a plantelor pana la ingrasaminte de gradina, ingrasaminte de gazon, seminte de gazon si produse de protectie a plantelor.
Utilizarea unui ingrasamant foliar este necesara si are numeroase beneficii pentru planta si fructe, asigurand o dezvoltare sanatoasa a acestora.
Banca H este o piesa de mobilier care combina frumusetea fibrei naturale a lemnului de stejar cu eleganta profilului metalic.