Knauf Insulation - Vata Minerala Ecose Technology
Velux Club

VELUX: Ferestrele pentru mansarda pot ajuta la economisirea a aproximativ 40% din necesarul de energie pentru incalzirea casei, fara a scadea gradul de confort

Data: 2022-10-25

VELUX: Ferestrele pentru mansarda pot ajuta la economisirea a aproximativ 40% din necesarul de energie pentru incalzirea casei, fara a scadea gradul de confort

Potrivit VELUX, unul dintre principalii producatori de ferestre de mansarda, ce comercializeaza produse si solutii pentru case inteligente, ferestrele pentru mansarda pot economisi peste 39% din necesarul energiei pentru incalzirea caselor in Romania. Astfel, scaderea temperaturii din termostat cu 2°C poate fi realizata fara a afecta gradul de confort, ajutand la economisirea a 446,5 KWh/ m2 an, mai ales in contextul crizei energetice din prezent.

Costurile locuintelor reprezinta o provocare pentru multi cetateni din Uniunea Europeana. Chiar si inainte de pandemie, 9,4%  dintre persoanele din UE erau deja afectate de supraincarcarea costurilor utilitatilor, alocand mai mult de 40% din venitul lor pentru plata acestora. In prezent, 15% dintre europeni traiesc in conditii precare, iar 50 de milioane de gospodarii  sunt afectate de saracia energetica, neputand sa-si incalzeasca locuintele in mod corespunzator iarna. 

Potrivit datelor publicate de Eurostat, cea mai mare crestere a inflatiei se inregistreaza in cazul gazelor, media europeana ajungand la 51,4% in luna iunie, ceea ce reprezinta o majorare de 10,7% fata de ianuarie 2022, pe fondul razboiului din Ucraina. Carburantii, inclusiv benzina, motorina si alti combustibili au atins o inflatie de 45,2% in luna iulie. Preturile la electricitate au crescut si acestea foarte mult, cu o inflatie de 29,7%. Acest lucru este consecinta mai multor factori, inclusiv temperaturile ridicate, o iarna si o primavara cu un regim pluviometric scazut ce a dus la seceta, contribuind la scaderea energiei nucleare si hidrolectrice. 

VELUX_Infografic-impact-ferestre-mansarda

Conform raportului Eurostat, rata inflatiei in sectorul energetic inregistreaza in prezent cea mai mare rata din 1997, de cand a fost publicat pentru prima data Indicele Armonizat al Preturilor de Consum.

Preturile la energie continua sa creasca in Europa si dupa cum confirma datele publicate de Eurostat in luna august, acest proces este, din pacate, departe de a se fi incheiat. In acest context, este foarte important sa ne folosim de eficienta energetica pentru a reduce consumul de energie necesar incalzirii incaperilor in timpul sezonului rece. De exemplu, ferestrele pentru mansarda pot ajuta la economisirea a circa 40% din necesarul de energie pentru incalzirea casei, fara a scadea gradul de confort. Astfel, daca reusim sa obtinem o pozitivitate energetica, diminuand pierderea de energie prin ferestre, nu numai ca facturile de incalzire vor fi mai mici, dar si impactul asupra mediului”, a declarat Noemi Ritea, Director de Piata VELUX Romania si Moldova

VELUX3-casa-eficienta-energetica

Eficienta energetica, instrumentul esential in economisirea consumului de energie 

Performanta de izolare si eficienta energetica a ferestrelor au un impact semnificativ asupra consumului de energie al cladirilor si asupra mediului interior. Datorita echilibrului energetic superior, ferestrele de mansarda VELUX contribuie la reducerea consumului de energie in locuinte si implicit a facturilor la utilitati. 

Masuratorile efectuate de VELUX au aratat, de asemenea, ca inlocuirea a doua ferestre de mansarda poate reduce energia de incalzire necesara pentru acea incapere cu pana la 11%. Totodata, pierderile de caldura pot fi reduse cu pana la 60% per unitate de fereastra. Astfel, ferestrele pentru mansarda cu geam triplu permit reducerea termostatului cu 1-2°C, fara a pierde nivelul de confort din incapere. 

VELUX1-eficienta-energetica-ferestre

Potrivit reprezentantilor VELUX, in timpul iernii, lumina solara contribuie pozitiv la necesarul de incalzire. Utilizarea automatizata a roletelor si rulourilor asigura cea mai buna reducere a pierderilor de caldura acestea putand fi adaptate in functie de nevoile fiecarui sezon. Mai mult decat atat, roletele exterioare pot imbunatati izolarea ferestrelor in timpul iernii, iar aceasta izolatie suplimentara poate reduce consumul de energie pentru incalzire. 

Mai multe detalii practice pentru o casa eficienta energetic, sustenabila si impactul ei la nivel de mediu, confort si sanatate, gasiti in video-urile de mai jos: 

Gabi Ralea - specialist in reamenajare interioara: https://www.youtube.com/watch?v=YXV6lTluWcQ 
Dragos Tuta – consultant in sustenabilitate: https://www.youtube.com/watch?v=5zGQ9EIzvjw 
Cezar Amititeloaie - medic specialist cardiolog: https://www.youtube.com/watch?v=GZ1IGe3hKaA 

Despre Grupul VELUX

De peste 80 de ani, Grupul VELUX a creat medii de viata sanatoase pentru oamenii din intreaga lume, valorificand la maximum lumina naturala si aerul proaspat. Gama noastra variata de produse include ferestre de mansarda, ferestre pentru acoperis terasa, rulouri interioare, produse pentru protectie solara si rolete exterioare, precum si solutii de montaj si sisteme  de control pentru casa inteligenta. Aceste produse contribuie la asigurarea unui climat interior sanatos si durabil, pentru munca si invatare, pentru joaca si petrecerea timpului liber. Lucram la nivel global - cu operatiuni de vanzari si productie in peste 38 de tari si aproximativ 12.500 de angajati in intreaga lume. Grupul VELUX este detinut de VKR Holding A/S, o societate cu raspundere limitata detinuta integral de fundatii non-profit, caritabile (THE VELUX FOUNDATIONS) si de familie. In 2021, VKR Holding a avut venituri totale de 3,5 miliarde de euro, iar THE VELUX FOUNDATIONS a donat 244 de milioane de euro sub forma de donatii caritabile. 

Pentru mai multe informatii despre Grupul VELUX, vizitati velux.com

Tags: velux, izolatii, ferestre mansarda, consum de energie, casa eficienta energetic, case inteligente

Vizionari 1121

Alte stiri din “HOME & DECO”

In completarea sistemelor de ferestre si usi eficiente din punct de vedere termic, Schüco ofera o serie de solutii de umbrire, pentru a reduce supraincalzirea locuintelor pe timp de canicula.
Parchetul de lemn stratificat este solid, rezistent, stabil dimensional, usor de montat si intretinut, gata finisat si cu posibilitatea de refinisare, un bun izolant termic si intr-o multitudine de variante si nuante.
Pentru a ne putea bucura in voie de sezonul estival, este esential ca temperatura din interiorul locuintei sa fie una optima, benefica atat pentru lucru, cat si pentru relaxare. Potrivit specialistilor VELUX, rulourile care ofera protectie impotriva caldurii excesive sunt cea mai buna optiune pentru a crea mediul perfect in interiorul casei, dar trebuie sa tinem cont si de cateva reguli simple.
Usile cu prag 0 sunt o solutie practica si versatila, rezultatul combinarii in cel mai bun mod, a functionalitatii si designului unui element de tamplarie. Usile glisante si usile de balcon cu prag la nivel cu podeaua sunt o solutie excelenta pentru a spori gradul de utilizare a spatiilor, aducand noi valente estetice interioarelor.