Fie ca renovam sau construim, in incaparile cu umiditate ridicata (bai), un aspect foarte important este ca materialele de constructie alese trebuie sa faca fata conditiilor speciale de umiditate si cu ventilatie deficitara.
Sporii de mucegai se formeaza atunci cand un spatiu este inadecvat ventilat si exista un grad ridicat de umiditate. Daca ne gandim la amenajarea baii, si aici nu ne referim la finisajele sau instalatiile adecvate, este foarte important sa punem accent pe alegerea cu grija a materialelor necesare unei incaperi unde umiditatea poate fi foarte ridicata. Se stie, sporii de mucegai sunt daunatori sanatatii si pot cauza afectiuni respiratorii, alergii, dureri de cap sau chiar astm. Pentru a preveni toate acestea, inca din faza de constructie se poate opta pentru placarea peretilor si/sau a tavanului cu placi pe baza de ciment sau placi din gips-carton cu protectie impotriva umiditatii, special create pentru acest tip de spatiu.
Este o solutie inteligenta, asigurandu-se astfel protectia suprafetelor de zidarie impotriva umiditatii provenite de la abur. In acelasi timp, instalatiile de scurgere sau instalatiile electrice vor fi mascate de aceste placi gips-carton. De altfel, pentru a asigura o suprafata perfect dreapta in vederea placarii cu ceramica, se poate opta pentru folosirea gips-cartonului tip H2 (Rigips® RBI) cu invelis de culoare verde si grad redus de absorbtie (absorbtia umiditatii atmosferice la 24 h fiind intre 5-10%) datorita miezului din ipsos natural aditivat. Rigips® RBI se poate folosi pentru a placa peretii din zidarie, dar si pentru a crea un plafon fals pe structura metalica.
Pentru zonele expuse direct la actiunea apei se recomanda chiar placi speciale, pe baza de ciment si polistiren expandat, armate cu fibre de sticla, de tipul AquarocTM. Placile AquarocTM sunt recomandate pentru cabine de dus inchise, fie acasa sau la piscine, SPA-uri, baze de tratament, dar si pentru bucatarii. Avand o valoare ridicata a pH-ului, placa AquarocTM rezista extrem de eficient la atacul mucegaiului. Daca pe placa din gips carton standard se pot prinde greutati de pana la 30 kg/ m.p. (placaje din placi ceramice sau din sticla), pe placa AquarocTM greutatea finisajului se poate ridica pana la 50 kg/m.p.
Atunci cand avem posibilitatea sa cream un intreg perete despartitor din gips-carton (intre baie si alta incapere), este important sa utilizam o structura metalica din otel de tipul Rigiprofil® de la Saint-Gobain Rigips si sa efectuam montajul peretelui cu strat dublu de placi Rigips® RBI 12.5 mm. Prin inlocuirea ultimului strat de placa Rigips® RBI cu placa din ciment AquarocTM de 12.5 mm se poate finisa suprafata nu doar cu ceramica, ci chiar cu placaj din piatra naturala, marmura sau granit, folosind adezivul de prindere adecvat.
Cateva din avantajele placarii peretilor cu placi din gips-carton:
• reducerea semnificativa a gradului de incarcare a structurilor, avand o greutate de 4 ori mai mica (25-50 kg/mp) decat peretele clasic din zidarie de aceeasi grosime;
• durata de viata a peretelui din gips-carton este similara cu cea a cladirii;
• scaderea riscului de aparitie a mucegaiului, placile Rigips® RBI si AquarocTM avand un PH ridicat, impropriu dezvoltarii microorganismelor;
• timp redus de montaj;
• usurarea montajului placarii ceramice datorita suprafetei perfect netede si fara eliminarea in aer a unei cantitati mari de praf;
• pereti perfect drepti;
• flexibilitate in proiectare s i execuţie (pereti curbi, nise, scafe);
• mascarea estetica s i functionala a instalatiilor.
Rigips®, ca marca lider a pietei romanesti, si-a respectat intotdeauna promisiunea de a oferi produse cu un inalt nivel de calitate, care indeplinesc atat cerintele standardului categoriei de produse, cat si cerintele beneficiarului final a carui stacheta este, de cele mai multe ori, mai inalta decat cea impusa de standard!