Knauf Insulation - Vata Minerala Ecose Technology
Velux Club

Noiconstruim: Izolatia cu polistiren si ventilatia casei

Data: 2011-01-24

Noiconstruim: Izolatia cu polistiren si ventilatia casei
Izolarea termica este obligatorie la proiectele de case noi, iar in ultimii ani a devenit o prioritate si la constructiile vechi. Pentru cladirile rezidentiale, case, blocuri, cele mai comune mijloace de termoizolare sunt placarea peretilor cu polistiren (extrudat sau expandat) si montarea de tamplarie etansa (cu chedere de cauciuc) cu geam termopan.

Un pic de teorie asupra principiului care sta la baza termoizolarii. O termoizolare buna inseamna un transfer cat mai redus de caldura. Transferul de caldura se realizeaza in cazul unei locuinte prin trei feluri:

- conductie termica prin pereti, acoperis, ferestre – din acest motiv izolam peretii si folosim profile de PVC cu n-spe camere sau profile de aluminiu cu rupere termica;
- radiatie termica, in special prin ferestre (intre foile de geam) – iar, ca sa avem pierderi cat mai, mici folosim geamuri Low-E;
- schimb efectiv de mase de aer intre interior si exterior – iar, ca sa impiedicam transferul de aer, avem o serie de garnituri si chedere la usi si la geamuri.

Imaginati-va prin absurd, o casa cu pereti izolati cu 50 cm de polistiren, cu 3 randuri de geamuri termopan triple, cu garnituri perfecte la usi si la geamuri.
Este aceasta casa bine izolata?
Evident ca da! Este chiar o casa pasiva, adica se poate obtine un mediu cu temperatura confortabila fara sa avem un sistem de incalzire (caldura produsa in interior de oameni, becuri, diverse electrocasnice este suficienta).

Este aceasta o solutie pentru o casa de locuit?
Nu, desi vom obtine o casa perfect izolata, aceasta este si foarte etansa, deoarece nu avem ventilatie. Cu alte cuvinte, este vitala asigurarea unei atmosfere interioare de calitate, printr-un aport periodic de aer proaspat.

Cum se face ventilatia?
Cel mai simplu mod: Deschidem geamul! Pentru durata scurta, dar des, indiferent de cat de frig (sau cald) este afara; din pacate, concomitent cu ventilatia se produc si pierderi substantiale de caldura pe care am incercat cu atata truda sa o pastram.

Centrala Ventilatie
\"Centrala


Un mod mai complicat, dar mai eficient este cu o centrala de ventilatie cu schimbator de caldura. Aceasta produce schimbul de aer intre interior si exterior, dar face si un schimb de caldura intre cele doua fluxuri de aer (vezi imagine; adica ne folosim de caldura aerului uzat care va fi evacuat pentru a incalzi aerul proaspat introdus de afara). Evident ca transferul de caldura prin centrala de ventilatie nu va fi complet si vor exista niste pierderi de caldura, randamentul centralei fiind maxim 80%. Cu toate acestea, pierderile de caldura vor fi mult mai mici decat in cazul ventilarii prin deschiderea geamului.

Concluzii:

O casa bine izolata si etansa este predispusa la condens in interior, daca nu are parte de o ventilatie suficienta. Pur si simplu umiditatea degajata in urma locuirii (aer expirat de oameni, gatit, spalat, etc.) este captiva in interior si in lipsa ventilarii, creste pana la valori unde condenseaza si pe suprafete care sunt doar cu cateva grade mai reci decat temperatura aerului interior. Fenomenul descris se poate petrece la orice casa izolata cu polistiren, dar apare cu precadere la casele la care prin tehnologia de constructie se obtine o etansare foarte buna – ex. ICF’s Amvic, Isoteq, Isorast, Argisol, etc.

Din pacate, umiditatea este doar varful aisbergului. In realitate, umiditatea, condensul, mucegaiul, sunt doar semnele exterioare ale unui aer inchis, viciat. Daca avem o casa bine izolata si etansa si nu o ventilam, vom respira un aer puternic viciat, iar daca o ventilam doar prin deschiderea geamului, vom pierde caldura.

O casa eficienta termic si totodata ventilata, are nevoie de un sistem de ventilatie.

Casa pasiva, promovata de catre vanzatorii/producatori de ICF’s (Amvic, Isoteq, Isorast, Argisol, etc.), este un MIT atata vreme cat NU este insotita de sisteme de ventilatie cu recuperare de caldura.

P.S.
Este adevarat ca o placare a peretilor cu materiale permeabile pentru aer si vaporii de apa, cum ar fi placile de vata minerala, va permite un transfer de aer prin pereti (poate ati auzit expresia respira peretii, sau despre polistiren ca nu este bun, deoarece nu respira). Dupa parerea mea (nu am vazut un studiu care sa-mi demonstreze contrariul), cantitatea de aer transferata prin pereti nu este suficienta pentru a mentine o calitate buna a atmosferei interioare, cu toate ca umiditatea relativa la interior este mai scazuta decat in cazul “izolarii etanse”. In plus, exista si alte dezavantaje cum ar fi pretul si sensibilitatea la apa (prin umezire, vata minerala isi diminueaza radical proprietatile de izloare termica).

Biroul de Arhitectura Noiconstruim SRL

Vizionari 857

Stiri din aceeasi categorie”

In perioada 8 - 11 aprilie se desfasoara #TotulPentruCasaTa - evenimentul care aduce in prim plan latura digitala a stilurilor de constructie, amenajare si echipare a oricarui tip de locuinta. #TotulPentruCasaTa este al doilea concept virtual dezvoltat de ROMEXPO si reuneste firme cunoscute din industria home & deco care prezinta cele mai noi produse si tehnologii aparute in acest sector.
Arhitecture Conference&Expo premiaza in aceasta toamna proiectele realizate de arhitecti in cadrul Galei Premiilor, ce va avea loc in 6 octombrie la Cluj-Napoca
Otelul are o influenta directa asupra dezvoltarii societatii moderne si a procesului de urbanizare.
Sub conceptul „Primii care va facem viata mai simpla cand alegeti modelul si tipul de piatra potrivit pentru decorarea casei”, showroom-ul de piatra naturala PIATRAONLINE relanseaza platforma www.piatraonline.ro.