Moda semineelor nu a disparut niciodata, de fapt nu prea putem vorbi in mod direct despre o moda, asta si pentru ca acest gen de accesoriu/echipament de incalzire este destinat cu precadere unei clase superioare, fiind pentru multi un obiect de lux. Insa, aceste echipamente sunt foarte utile si extrem de elegante. Fiecare astfel de produs are la baza un focar de semineu, practic acesta fiind camera de ardere ce este prevazuta cu o usa simpla sau cu geam pentru a permite accesul in vederea alimentarii semineului cu combustibil.
In general, gasim focare de semineu cam peste tot, incepand de la apartamente din vile, case, dar chiar si la bloc. Insa, sunt si cazuri in care acestea sunt amplasate si in case din lemn, numai ca in acest caz este bine sa stiti cateva aspecte legate de siguranta impotriva incendiilor si a altor situatii neplacute.
Amplasarea unor focare de semineu in case si structuri din lemn
In primul rand, asa cum orice constructor de case din lemn cunoaste si aplica (de cele mai multe ori) structura caselor din lemn trebuie ignifugata corespunzator. In general toata materia prima folosita trebuie tratata impotriva daunatorilor (fungi, insecte, mucegai, etc.) dar si ignifugata corespunzator. In acest sens exista diferite tehnici, de la scufundarea bucatilor de lemn in substante speciale, pana la solutii ce se pulverizeaza pe suprafetele din lemn.
In ceea ce priveste constructia ce umeaza a gazdui un focar de semineu, aceasta trebuie efectuata intr-un mod corespunzator. In primul rand, trebuie stiut ca aceste focare se incalzesc foarte tare, acelasi lucru fiind valabil si pentur caile de evacuare ale fumului. Asa ca, desi toate modelele de focare de seminee din o forma de izolare termica a peretilor camerei de ardere, este cel mai bine ca in cazul caselor din lemn sa fie luate masuri optime de izolare termica.
Despre cosul de fum si protectia structurii de lemn
Izolarea termica pentru cavitatea unde vine montat semineul nu poate fi efectuata cu placi de polistiren deoarece acestea, in contact cu o suprafata ce are temperatura peste 100o Celsius, se topeste. Cele mai eficiente izolatii sunt cele cu vata minerala sau ceramica. Evident, lacasul unde va fi pus focarul trebuie facut din caramida sau alt material cu un bun comportament la temperaturi mai mari. Este foarte bine totusi sa lasati un mic spatiu intre structura de caramida si partea de lemn a casei pentru a evita orice risc, insa, in general, daca sunt respectate aceste lucruri nu mai exista nici un motiv de ingrijorare.
Pentru partea cosului de fum al unui focar de semineu, partea de izolatie termica este de cele mai multe ori inclusa in constructia cosului, dar, si asa este recomandata folosirea unui mic strat de izolatie termica daca respectivul cos intra in contact cu vreo parte a constructiei de lemn a casei.
Noi va asteptam pe siteul www.seminee-mol.ro pentru a va alege unul din produsele noastre, fie ca este vorba despre focare de semineu, cosuri de fum, seminee electrice si pe combustibil lichid, sau altele din aceasi gama. Pe langa aceste produse, expertii nostri pot realiza gratare de gradina la comanda. Asadar, nu ezitati.