Knauf Insulation - Vata Minerala Ecose Technology
Dezumidificator si purificator AlecoAir D35 KOSMO 35 l /24h WiFi

De ce travertinul este o piatra naturala superioara?

Data: 2017-06-16

De ce travertinul este o piatra naturala superioara?

Avantul luat de domeniul imobiliar in Romania aduce totodata in prim-plan interesul pentru amenajarile interioare si exterioare. Suprinzator probabil pentru unii, materialele care se folosesc la placarile peretilor, pardoselilor sau ale zidurilor sunt de o diversitate foarte mare. Din toata aceasta diversitate se remarca piatra naturala. La randul ei, piatra naturala reprezinta o categorie extrem de bogata, in cadrul careia travertinul este cel mai apreciat de romani. 

Calitatile pentru care travertinul este atat de popular sunt usor de depistat: durabilitate, versatilitate, capacitatea de a transmite o senzatie placuta, relaxanta – foarte apropiata de atmosfera caselor mediteraneene din sudul Europei. Paleta cromatica incepe de la alb, crem si gri pana la portocaliu si  ruginiu. Exista tipuri de travertin cu nuante mai omogene, precum Classic sau Latte, dar intalnim si o diferenta mai mare de culori, ca in cazul travertinului Peach sau Red. 

Travertin Classic Cross Cut, Mat

Travertin Classic Cross Cut, Mat

Mesajele principale

Atmosfera mediteraneeana este mesajul cel mai frecvent pe care travertinul il comunica in cadrul amenajarilor interioare si exterioare. O bucatarie, baie, camera de zi sau chiar un birou in care s-a folosit travertinul, mai ales cel cu suprafata neprelucrata, vor radia o stare de bine, luminoasa si intima. Suprafetele lucioase, placile mari sustin stilul clasic, mai fastuos, aproape de rezonanta marmurei. Pe de alta parte, Peach si Yellow sunt doua tipuri de travertin care invioreaza incaperile, le confera o nota subtila de exuberanta. 

Structuri si finisaje

Travertinul, prin culorile si texturile sale, reprezinta o garantie a unui design spectaculos, armonios, unde accentele pot fi de mare finete sau pot marca diferente categoric delimitate. insa diversitatea cromatica nu constituie singurul avantaj al acestei pietre naturale. Mai vorbim aici si de varietatea mare de finisaje: lucios, mat, periat, antichizat si buciardat. Diferentele vin chiar si din felul in care blocul de piatra este taiat. Taietura ”vein-cut” este perpendiculara pe venaturi, rezultand un aspect mai dinamic, cu striatii accentuate, in timp ce taietura ”cross-cut” sectioneaza blocul in paralel cu nervurile pietrei, placa avand un aspect uniform cu striatiile paralele. 

Travertin Classic Cross Cut, Polișat

Travertin Classic Cross Cut, Polisat

Utilizari ale travertinului

Travertinul se poate utiliza atat pe orizontala, cat si pe verticala. Vorbim deci de pardoseli si terase, de pereti, stalpi, socluri sau garduri. in acelasi timp, din travertin se pot face si blaturi de baie si de bucatarie, se pot placa elemente de mobilier sau seminee. Mai mult chiar, exista chiuvete si cadite de dus din travertin. Utilizarea chiuvetelor din piatra pentru infrumusetarea baii este o alta descoperire recenta pe care au facut-o romanii, consecinta imediata fiind numarul in crestere al acestor produse pe piata noastra. 

Ca si in cazul altor materiale, fiecare placa de travertin are anumite particularitati ”tehnice”, ceea ce inseamna ca nu toate produsele din travertin se vor potrivi in toate pozitiile si locurile. La exterior, de exemplu, podeaua teraselor sau scarile trebuie sa fie din travertin mai gros si nelucios, in vreme ce interiorul permite suprafete polisate si mai subtiri. Spatiile umede necesita un alt tratament inainte si dupa montarea placilor. 

Diverstitatea si versatilitatea acestei pietre naturale fac posibila utilizarea ei la amenajarea intregii case, la exterior si interior. Diferitele texturi si culori se pot asocia perfect intre ele, rezultatul fiind un ansamblu armonios, cu treceri subtile dintr-o camera in cealalta, din exterior spre interior. 

Travertin Classic Cross Cut, Periat si Daltuit

Travertin Classic Cross Cut, Periat si Daltuit

Intretinere

Desi nu se dezvaluie de prima data, farmecul travertinului consta exact in aspectul sau poros. Golurile superficiale sau mai putin superficiale din textura pietrei s-au nascut in urma milioanelor de ani de formare a pietrei in adancul pamantului. Cele mai multe placi din travertin au aceste mici gauri acoperite cu chit, care sunt uniformizate apoi in cadrul procesului industrial de prelucrare. Odata prelucrata, suprafata devine lucioasa sau mata. in acelasi timp, exista produse care incearca tocmai sa conserve, prin prelucrare redusa, acest aspect brut al travertinului. Finisajele ”periat si daltuit” si ”antichizat” sunt cele care pun in valoare naturaletea rocii.

Atunci cand foarte rar se intampla sa sara chitul folosit la acoperirea golurilor, acestea se acopera din nou cu chit, dupa care placa se lustruieste, recapatandu-si farmecul initial. Pietrele naturale au nevoie de impermeabilizare si intretinere periodica, aceste procese fiind necesare si absolut normale. Asadar si travertinul trebuie impermeabilizat, in functie de tipul placii, la anumite intervale, conform indicatiilor specialistilor. Solutiile speciale de intretinere a pietrei se gasesc in aproape toate magazinele de bricolaj. 

Travertin Classic Cross Cut Plank Set, Mat

Travertin Classic Cross Cut Plank Set, Mat

Costuri

Asa cum s-a putut observa din aceasta sumara descriere, travertinul este superior altor materiale din mai multe puncte de vedere: rezistenta, colorit, versatilitate, diversitate etc. La toate acestea trebuie sa adaugam si pretul, pentru ca sunt cazuri in care travertinul este mai ieftin decat gresia si faianta, produse mai putin expresive si, mai ales, mai putin rezistente. Cand faianta si gresia se ciobesc, acele placi trebuie schimbate, lucru care se poate complica daca nu mai gasim acelasi model de gresie sau faianta. Nu avem aceasta problema cu travertinul, fiind foarte multe sanse sa gasim chiar si peste 10 ani o nuanta apropiata din tipul de travertin pe care il cautam. 

Gresia cedeaza in timp la presiune, deci dupa o vreme, nu foarte lunga, trebuie schimbata. Travertinul, ca si alte pietre naturale, poate rezista zeci de ani, uneori fiind necesara doar o lustruire a lui (plus impermeabilizare si intretinere periodica). Fiecare inlocuire a gresiei si a faiantei inseamna transformarea casei intr-un santier. Daca luam in calcul toate aceste detalii - care pornesc toate de la rezistenta si diversitatea cromatica implicita a pietrei naturale! -, obtinem o explicatie foarte clara a motivelor de ce travertinul este o investitie mult mai rentabila raportata la timp. 

Travertin Classic Cross Cut Mini French Pattern Set, Periat

Travertin Classic Cross Cut Mini French Pattern Set, Periat

Durabilitatea, adaptabilitatea la decor, diversitatea, bogatia cromatica si texturala reprezinta calitatile esentiale care fac din travertin o piatra naturala superioara si care se afla in topul materialelor destinate amenajarilor interioare si exterioare. In urma cu doar cativa ani, travertinul era perceput, in mod gresit, de catre romani drept un material exclusivist. Astazi, acest material se gaseste peste tot, pe terasa unei proprietati rezindentiale din nordul Capitalei, intr-un apartament construit in anii ’70 sau intr-un supermarket dintr-un mic oras de provincie.  

Sursa foto: piatraonline.ro


Vizionari 2036

Alte stiri din “HOME & DECO”

GaLaBau, cea mai mare expozitie dedicata spatiilor verzi si urbane
Rulourile exterioare parasolare opace pot reduce temperaturile interioare cu pana la 6,5 grade Celsius in timpul verii, eliminand, astfel, dependenta de aerul conditionat.
In completarea sistemelor de ferestre si usi eficiente din punct de vedere termic, Schüco ofera o serie de solutii de umbrire, pentru a reduce supraincalzirea locuintelor pe timp de canicula.
Parchetul de lemn stratificat este solid, rezistent, stabil dimensional, usor de montat si intretinut, gata finisat si cu posibilitatea de refinisare, un bun izolant termic si intr-o multitudine de variante si nuante.