Reabilitari conducte
Datorita coroziunii, colmatarii sau pur si simplu a imbatranirii, conductele se degradeaza. Neetanseitatea dar si fisurile sunt un pericol pentru mediul inconjurator ceea ce poate insemna pierderea unor materii prime importante, cum ar fi apa potabila, gazul sau petrolul. Inlocuirea conductelor prin sapatura deschisa este un procedeu costisitor si indelungat, produce foarte mult zgomot si provoaca adesea perturbari semnificative de trafic. Tehnologiile Rohrtechnik RTi Romania de reabilitare fara sapatura ofera o solutie contemporana si moderna! De-a lungul anilor - atat in proiecte publice cat si private de reabilitare - am aplicat aceste tehnologii cu succes, rapid, eficient si ecologic.
AVANTAJELE REABILITARII FARA SAPATURA DESCHISA („NO-DIG”):
Conservarea infrastructurii sub- si supraterane
Reducerea la minim a perturbarilor de trafic
Reducerea poluarii fonice si a particulelor de praf pentru locatari
Protejarea in mod activ a mediului înconjurator prin reducerea emisiilor de CO2
Perioade de executie scurte
Eficienta economica ridicata
Repunerea in functiune a unei conducte ce va fi operationala pentru urmatoarele decenii
Grupul RTi Rohrtechnik ofera un portofoliu de servicii foarte complex ce cuprinde metode „no-dig” pentru reparare, renovare si reinnoire.
Camasuirea conductelor gravitationale
Reabilitarea prin camasuire este o metoda aplicata cu succes de catre Rohrtechnik International deja de peste 20 ani. Materialele si echipamentele necesare acestui procedeu au cunoscut o dezvoltare permanenta pentru a corespunde cererilor pietei. Aceasta metoda de reabilitare se bazeaza pe materiale de camasuire flexibile, impregnate cu rasina ce sunt introduse în conductele ce urmeaza sa fie reabilitate si sunt ulterior polimerizate. Flexibilitatea furtunului permite realizarea de lucrari pe lungimi de instalare de 200 m si mai mult, într-un singur pas. Pana si reabilitarea coturilor de conducta este posibila prin aceasta metoda prin camasuire.
Material de camasuire din rasina epoxidica
Pasla cu strat din PE/PP
Impregnare cu rasina epoxidica la fata locului
Procedeu de inversie
Polimerizare prin aburi
DN 50–1400 mm
Captuseala GRP
Constructie cu strat din sticla cu folie aplicata la exterior si interior
Rasina poliesterica (ISO-NPG) sau rasina vinilesterica
Impregnare la fata locului
Metoda tragerii
Polimerizare prin tehnologie UV
DN 150–1600 mm
Rasina poliesterica
Pasla cu strat din PE/PP sau cu camasuiala integrata extern sau intern
Rasina poliesterica (ISO-NPG) / rasina vinilesterica
Impregnare la fata locului
Inversie prin polimerizare cu abur sau cu apa
Pot fi combinate metodele Pull-In si de inversie
DN 150–1600 mm
Tuburi deformate
Procedeul r.tec® Close Fit a fost unul din primele procedee de renovare aplicat de grupul Rohrtechnik International, utilizand acest procedeu de peste 25 ani.
In stransa colaborare cu cei mai importanti producatori de conducte din plastic, RTi a imbunatatit permanent acest sistem pentru a oferi o tehnologie de cea mai buna calitate in reabilitarea conductelor de apa potabila, gaze, a conductelor industriale si de canalizare. Aceasta tehnologie de reabilitare a conductelor se bazeaza pe utilizarea unui tub din polietilena de inalta densitate (HDPE), deformat din fabrica.
Procesul de deformare reduce diametrul tubului cu aproximativ 25-30%. Astfel, tubul poate fi introdus in conducta gazda cu ajutorul unui troliu si cu eforturi minime. Prin actionarea cu presiune si temperatura (abur fierbinte) asupra tubului deformat, este initiat procesul de revenire la forma initiala. Tubul din polietilena se muleaza astfel de peretele interior al conductei gazda, realizand acest „close-fit”.
Aceasta metoda permite instalarea unor tronsoane cu lungimi de cateva sute de metri intr-o singura zi de lucru. Domeniul de aplicare a acestei tehnologii este pentru conducte cu diametre cuprinse intre DN150 si 400 mm.
Reabilitarea folosind conducte continue
Acest sistem se bazeaza pe utilizarea unor tuburi flexibile care se livreaza in pachet sau individual. Tuburile individuale se imbina la fata locului prind sudare cap la cap. Dupa curatarea, calibrarea si inspectarea conductei gazda, noul tub imbinat este tras in conducta gazda cu ajutorul unui troliu.
De regula sunt utilizate tuburi din HDPE. Domeniul de aplicare a acestei tehnologii este pentru conducte cu diametre cuprinse intre DN 100 si 1.400 mm. Pentru diametre mai mari, reabilitarea cu conducte discrete este mai rentabila ca pret. Se pot utiliza la coturi si unghiuri de pana la 15°. Lungimea insertiei depinde de diametru si poate fi de 500 m sau mai mare.
Reabilitare folosind tuburi discrete.
In cazul camasuirii folosind conducte discrete se utilizeaza module de tuburi realizate in fabrica, acestea putand fi incorporate, impinse sau trase pe rand in conducta ce urmeaza sa fie reabilitata. In functie de materialul tubului, aceasta tehnologie poate fi utilizata atat pentru conducte sub presiune cat si pentru conducte gravitationale pentru apa potabila, apa reziduala si conducte industriale. Se utilizeaza de regula tuburi din GRP, beton polimerizat, polietilena sau materiale asemanatoare. Procedeul se poate aplica atat la profile circulare cat si la profile ovoide sau speciale, avand diametre cuprinse intre DN 150 si peste DN 3.000 mm. Fanta inelara rezultata intre conducta gazda si conducta noua este de regula umpluta cu mortar fluid pe baza de ciment.
Reabilitare prin montaj
Reabilitarea prin montaj isi gaseste aplicabilitatea in reabilitarea conductelor si constructiilor vizitabile. in acest caz, se utilizeaza segmente de tip panou, realizate in fabrica din materiale cum ar fi beton polimerizat, GRP, piatra sau polietilena si care se monteaza pe peretele interior al elementului de constructie ce necesita reabilitare. Aici trebuie avuta in vedere distinctia intre camasuire partiala si integrala.
Reabilitare folosind conducte spiralate.
Aceasta metoda utilizeaza profile de tip banda realizate in fabrica din PVC sau HDPE care sunt spiralate cu ajutorul unui utilaj special intr-o conducta continua. Exista 4 tipuri de tehnologii disponibile, iar in functie de procedeu, utilajele de spiralare pot fi instalate stationar in camin sau pot fi deplasate in interiorul conductei.
Reabilitarea prin spiralare poate fi utilizata pentru profile circulare sau speciale de ori tip, cu diametre de pâna la 5.500 mm si este singura metoda de reabilitare care se realizeaza 100% fara sapatura deschisa pentru orice tip de diametru. Noua conducta obtinuta prin spiralare este conceputa ca o structura independenta si instalata fie ca un sistem „close-fit”, fie prin cimentarea spatiului inelar.
SPR™
SPR™ este procedeul de reabilitare prin spiralare utilizat pentru profile circulare si speciale cu diametre cuprinse intre DN 800 - 5.500 mm. SPR™ utilizeaza profile din PVC cu blocare, ranforsate cu fir de otel. Dupa instalare, spatiul inelar este umplut cu mortar de ciment auto-portant.
SPR™ PE
Sistemul prin spiralare SPR™ PE permite reabilitarea tuturor conductelor circulare cu diametre cuprinse intre DN 900 si 3000 mm. Armatura din otel integrata complet confera conductei spiralate o rigiditate ridicata, optima pentru expunerea la eforturi structurale speciale. Spatiul inelar este umplut cu material izolant pentru stabilizarea pozitiei.
SPR™ EX UND SPR™ RO
SPR™ EX si SPR™ RO sunt sisteme de conducte spiralate tip „close fit”, caracterizate prin transferul proprietatilor statice catre barele profilelor PVC. Dupa reabilitare, conducta spiralata este strâns legata de peretele interior al conductei gazda. Metoda SPR EX se aplica la conducte cu DN 150–750 mm iar SPR RO pentru conducte cu diametre cuprinse intre DN 800 si 1.800 mm.
Curatarea conductelor
Curatarea si calibrarea conductelor cat mai des reprezinta un pas important pentru reabilitarea cu succes a acestora. In timpul procesului de curatare se inlatura depunerile, incrustatiile si coroziunea din interiorul conductelor.
In functie de cerintele de reabilitare sunt disponibile mai multe proceduri, printre care si curatarea cu sonde tip PIG (Pipe Inspection Gauge), spalare si curatare cu presiune foarte mare. Pentru sistemele de conducte din rampele de deseuri va oferim curatarea conductelor de levigat si a sistemului de desecare.
Metode folosite pentru curatarea conductelor:
CURATARE CU SONDE TIP PIG (METODA „PIGGING”)
Aceasta metoda permite curatarea conductelor sub presiune cu un diametru de peste 50 mm. Sondele de curatare (PIGs) sunt introduse in conducta prin intermediul unui dispozitiv de lansare curatand conducta pe mai multi kilometri, fara a fi necesara sapatura deschisa sau deconectarea conductei.
SPALAREA CU PRESIUNE MARE
Spalarea cu presiune mare se utilizeaza in curatarea canalelor respectiv in inlaturarea depunerilor neconsolidate. Cu ajutorul unei pompe de inalta presiune apa este introdusa in conducta printr-un furtun cu duze ajustabile, putand atinge un debit de pana la 300 l/min si o presiune de maxim 240 bar.
CURATARE CU PRESIUNE FOARTE MARE
Utilajul de curatare cu presiune foarte mare asigura suprafete metalice lucioase, degresate si fara coroziuni, pregatind astfel conducta pentru reabilitarea cu material de camasuire. Acest lucru este posibil datorita utilizarii unui utilaj de curatare modern care genereaza o presiune de pana la 1550 bar.
CURATAREA CU PRESIUNE MARE LA RAMPELE DE DESEURI
Conductele de desecare din rampele de deseuri sunt supuse unor presiuni si sarcini termice foarte ridicate. In plus, sunt predispuse la formarea incrustatiilor rezultand chiar si in scoaterea din functiune a drenajelor prin imbacsirea gurilor de drenaj. O acumulare inevitabila de apa pericliteaza siguranta stabilitatii a oricarei rampe de deseuri.