Proiectarea mobilei de bucatarie: 10 reguli de aur pentru proiectarea bucatariei ideale

Articol postat de: My Kitchen Data: 2019-07-12

Proiectarea mobilei de bucatarie: 10 reguli de aur pentru proiectarea bucatariei ideale

La proiectarea sau renovarea unei bucatarii, alegerile care trebuie facute sunt multe si implica sisteme de instalatii, elemente de mobilier si placari de perete, aparate electrocasnice si, desigur, stilul. 

Exista diferite aspecte de evaluat in acelasi timp, iar erorile sunt usor de facut. Din acest motiv, am stabilit 10 linii directoare pentru a nu face greseli si a ajunge la acest obiectiv, proiectare mobila bucatarie, cat mai usor posibil.

1. Identificati forma adecvata pornind de la spatiul disponibil

Bucatarie cu insula, bucatarie compacta sau o bucatarie pe colt? "Forma" finala a bucatariei este una dintre primele alegeri pe care trebuie sa le faceti cand vine vorba de proiectare mobila bucatarie. Cu toate acestea, trebuie sa fiti atenti si sa plecati de la dimensiunile reale ale spatiului pentru ca apoi sa decideti ce forma va avea bucataria, si nu invers. Riscul este sa va gasiti constransi sa reconciliati elemente conflictuale. Un exemplu? Daca spatiul alocat bucatariei este unul ingust si lung, nu se recomanda o bucatarie cu insula, ci una liniara.

2. Gasiti echilibrul dintre caracterul practic si factorul estetic in proiectare mobila bucatarie

Subliniem ca nu exista o solutie valabila pentru toata lumea, deoarece fiecare are un mod personal de a intelege si de a trai bucataria. Deci este corect ca obiceiurile proprii sa fie firul comun al proiectului si primul lucru pe care trebuie sa-l intelegem este cum folosim bucataria.

Pe acelasi subiect:

Mobilier de bucatarie la comanda realizat prin iscusinta mesterilor italieni

De exemplu, daca gatim, in ce fel si cat de mult. Sau daca pentru voi conteaza mai mult estetica decat caracterul practic. De asemenea, subliniem importanta obiceiurilor persoanelor care vor folosi bucataria, care pot influenta decisiv etapa de proiectare mobila bucatarie.

3. Gestionati pozitia instalatiilor in functie de nevoile dumneavoastra

in proiectare mobila bucatarie, alternati armonios coloanele inalte cu corpurile de baza si acordati atentie in planificarea pozitiilor diferitelor elemente. Va recomandam sa incepeti cu pozitia instalatiilor (de apa, gaz, electrice, circuit hota), fara a renunta totusi la o posibila interventie in a le muta, in cazul in care acest lucru ar putea imbunatati gestionarea spatiului disponibil.

4. Acordati atentie pozitionarii aparatelor electrocasnice

Cand amplasati diferitele elemente, in proiectare mobila bucatarie cel mai mult conteaza modul in care sunteti obisnuiti sa le folositi. Dar exista totusi cateva reguli care se aplica tuturor. De exemplu, chiuveta si plita pe gaz nu pot fi alaturate, dar in acelasi timp fiind cele doua puncte focale in jurul carora pivoteaza procesul de pregatire a hranei, ele nu ar trebui sa fie distantate prea mult.

5. Instalati masina de spalat vase langa chiuveta

Din punct de vedere al managementului spatiului, la proiectare mobila bucatarie trebuie sa tineti cont ca masina de spalat vase trebuie amplasata langa chiuveta, pentru a facilita incarcarea, respectiv golirea masinii de vase si a evita caderea murdariei si a apei in procesul de manevrare a vaselor.

6. Daca gatiti regulat, alegeti un blat de lucru rezistent

Blatul si placarile de perete din zonele active - chiuveta si plita - sunt zonele care se murdaresc cel mai frecvent in timpul gatitului. Acesta este motivul pentru care va recomandam fara intarziere renuntarea la materiale ce se afla in tendintele de moment dar sunt greu de intretinut, pentru simplul motiv ca dispuneti de alternative extrem de practice pentru intretinere, si care au in acelasi timp un stil versatil. 

proiectare mobila bucatarie my kitchen

De exemplu, FENIX este un material nanotehnologic supermat, antiamprenta si matasos la atingere, care are proprietati regenerabile: in cazul micro-zgarieturilor folositi un fier de calcat, iar el isi revine la forma initiala prin intermediul caldurii.

7. Luati in calcul o zona snack, chiar si una mica

Chiar daca bucataria voastra este foarte mica, in etapa de proiectare mobila bucatarie dicutati cu designerul vostru si cereti-i sa introduca in plan un blat snack unde puteti lua micul dejun sau un pranz rapid. Dimensiunea minima este de 45x90, iar amplasarea ideala ar fi nu prea departe de zonele de plita si chiuveta.

8. Optati pentru unitatile suspendate de perete inchise cu usi

Recomandarea noastra este ca in procesul de proiectare mobila bucatarie sa preferati dulapurile inchise fata de elementele deschise cu polite. Fumul din bucatarie se depune pe tot ceea ce gaseste in cale, de aceea este bine sa puteti proteja vasele si accesoriile in dulapuri inchise.
 De asemenea, corpurile suspendate nu trebuie montate prea jos in apropierea plitei cu alimentare pe gaz pentru a evita problemele cauzate de fumul si vaporii rezultati in timpul gatirii.

9. Treceti in revista diferitele variante de accesorizare propuse de companiile de mobila italiana

in plus fata de blatul pentru gustare mentionat mai sus, exista multe accesorii mici pe care le ofera producatorii italieni de mobilier pentru bucatarie pentru a realiza bucatarii mult mai practice. 

Va sugeram sa le luati in considerare, ramanand in cadrul bugetului alocat. Cateva exemple: iluminat in interiorul corpurilor de mobilier sau lumini sub corpurile suspendate, prize pe blat, camara extractibila, corp de colt cu mecanism LeMans sau bara de accesorii de diferite forme si utilizari, care imbunatatesc foarte mult modul de a experimenta spatiul bucatariei.

10. Nu va grabiti

in concluzie, va sfatuim sa luati decizia corecta la momentul potrivit. Tocmai pentru ca intra in calcul atat de multe variabile, unele personale - legate de obiceiuri, altele obiective - legate de spatiu, este bine sa va luati timpul necesar evaluarii, proiectarii mobilei bucatarie, alegerii modelului si a placarilor de perete. si acest lucru este si mai adevarat daca bucataria este open space, adica un spatiu deschis in camera de zi: in acest caz armonizarea volumelor si a finisajelor trebuie sa fie si mai rafinata.

Daca va ganditi sa va renovati sau sa va proiectati noua bucatarie personalizata, puteti sa va bazati pe experienta myKitchen. 
Showroom-ul nostru ofera servicii de consultanta si design personalizate dar si proiectare mobila bucatarie 3D gratuita. Solicitarea unei consultari este foarte simpla, doar completati formularul online. Va asteptam!

Showroom myKitchen | Bucatarii cu personalitate
Bd. Ferdinand I nr. 70, Sector 2 | info@mykitchen.ro | 0749 032 522

Vizionari 347

Alte stiri din “HOME & DECO”

Proges aduce pentru prima oara in Romania cel mai nou si inovativ parchet - singurul parchet laminat rezistent la apa - AQUA STEP
Tehnica de forjare a metalului a evoluat foarte mult in ultimele decenii
Accentele puse pe un mobilier deosebit, corpuri de luminat, draperii, perne sau o mocheta care atrag prin stil si culoare, sunt elemente centrale care pot influenta orice design interior.