Knauf Insulation - Vata Minerala Ecose Technology
Velux Club

Inlocuirea ferestrelor vechi, cea mai rapida solutie in reabilitarea termica a locuintei

Data: 2011-10-25

Inlocuirea ferestrelor vechi, cea mai rapida solutie in reabilitarea termica a locuintei
GEALAN, liderul pietei locale de profile din PVC pentru ferestre si usi, a realizat un calcul energetic pentru a demonstra ca romanii ar putea avea cheltuieli mai mici pentru incalzirea locuintei daca ar constientiza importanta montarii unor ferestre potrivite.

„Debransarea de la reteaua centralizata de incalzire si montarea de centrale termice de apartament nu rezolva problema pierderilor de caldura prin ferestre, pereti, plafoane si podele, pierderi ce vor fi suportate tot din buzunarul propriu al locatarilor. Majoritatea blocurilor construite inainte de 1990 au tamplarie din lemn cu doua randuri de cercevele (ferestre duble) fara sistem de etansare, cu grad ridicat de permeabilitate a aerului si un coeficient de transfer termic de Uw ≅ 2.5 W/m2K. In aceste conditii, cea mai rapida interventie de reabilitare termica o reprezinta inlocuirea tamplariei vechi” a declarat Aurel Vlaicu, Director General GEALAN Romania.

Aceasta solutie reprezinta o lucrare premergatoare izolarii peretilor exteriori si finisajelor anvelopei, nu necesita constructia de schele pe cladire, montajul ferestrelor fiind realizat din interiorul apartamentului, iar pana la finalizarea lucrarilor de reabilitare se obtin deja, din aceasta etapa, reduceri semnificative ale cheltuielilor.
Daca la un apartament de marime medie, cu trei camere, se actioneaza numai asupra tamplariei exterioare, prin inlocuirea tamplariei vechi cu tamplarie termoizolanta din PVC, profil pentacameral si geam cu argon (Uw = 1.3 W/m2K), in urma unui calcul de termotehnica simplu se poate constata ca reducerea pierderilor de caldura prin tamplarie este semnificativa, de peste 50 %.

Fluxul termic sau cantitatea de caldura ce traverseaza un element de constructie (ferestre, pereti opaci, plafoane, podele) depinde de suprafata elementului respectiv, de diferenta de temperatura dintre interior si exterior si in special de rezistenta termica specifica materialului din care este realizat elementul respectiv. Rezistenta termica reprezinta cu cat se opune materialul respectiv la transferul de caldura. Pentru ferestre relevant este coeficientul de transfer tremic (Uw) care reprezinta inversul rezistentei termice sau cat de multa caldura lasa sa treaca materialul respectiv, de la interior la exterior. Nu sunt deloc de neglijat in acest calcul infiltratiile de aer rece prin rosturile tamplariei.

Pentru realizarea calculului s-au considerat suprafata tamplariei de aproximativ 10m², temperatura interioara de calcul pentru asigurarea conditiilor optime de confort de 20 °C, iar temperatura exterioara conventionala pentru perioada rece a anului de -15 °C - specifica zonei climatice de sud inclusiv Bucuresti. La tamplaria veche din lemn, neetansa, infiltratiile de aer rece au fost cuantificate conform normativelor actuale, iar la tamplaria termoizolanta s-a luat in calcul doar schimbul de aer necesar aerisirii, neexistand practic infiltratii de aer rece.

Ceea ce plateste locatarul reprezinta chiar necesarul de caldura care compenseaza pierderile de caldura, neluandu-se in calcul aportul de caldura de la soare si provenit de la sursele electrocasnice. Transformand necesarul de caldura astfel determinat in gigacalorii - unitatea de masura in sistemul de termoficare - si in final in costuri de incalzire, a rezultat la un pret al gigacaloriei de 318 RON (valabil pentru Bucuresti), o reducere a cheltuielilor de incalzire cu 1100 RON pe sezon. Practic, in patru ani costul tamplariei PVC –aproximativ 3600 RON- este in intregime amortizat.

Despre GEALAN

Gealan Romania este compania care produce, de peste 16 ani, profile din PVC pentru usile si ferestrele din casa fiecaruia. In prezent Gealan Romania detine o cota de piata de aprox. 30% si are cea mai mare notorietate in Romania pe piata ferestrelor din PVC. Compania colaboreaza cu circa 500 firme partenere in Romania pentru care livreaza componentele si tehnologia necesara productiei de ferestre termoizolante din PVC. Printre produselele din portofoliu se regasesc rulouri, obloane si diferite accesorii pentru ferestre si usi.

www.gealan.ro

Vizionari 619

Stiri din aceeasi categorie”

In perioada 8 - 11 aprilie se desfasoara #TotulPentruCasaTa - evenimentul care aduce in prim plan latura digitala a stilurilor de constructie, amenajare si echipare a oricarui tip de locuinta. #TotulPentruCasaTa este al doilea concept virtual dezvoltat de ROMEXPO si reuneste firme cunoscute din industria home & deco care prezinta cele mai noi produse si tehnologii aparute in acest sector.
Arhitecture Conference&Expo premiaza in aceasta toamna proiectele realizate de arhitecti in cadrul Galei Premiilor, ce va avea loc in 6 octombrie la Cluj-Napoca
Otelul are o influenta directa asupra dezvoltarii societatii moderne si a procesului de urbanizare.
Sub conceptul „Primii care va facem viata mai simpla cand alegeti modelul si tipul de piatra potrivit pentru decorarea casei”, showroom-ul de piatra naturala PIATRAONLINE relanseaza platforma www.piatraonline.ro.