Iata de ce sa alegi lemn stratificat in locul lemnului masiv!

Data: 2021-07-29

Iata de ce sa alegi lemn stratificat in locul lemnului masiv!

Lemnul este o alegere foarte populara in intreaga lume. Popularitatea lemnului nu este un element de noutate. Oamenii au apelat la acest material pentru a-si ridica locuinte sau pentru a le decora inca din cele mai vechi timpuri. 

Proprietatile pe care lemnul le are il transforma intr-o varianta foarte practica, deoarece el ofera rezistenta, o excelenta izolare, dar si lejeritate atunci cand trebuie manipulat. Tocmai de aceea, din lemn se fac si peretii locuintelor, acoperisurile, dar este construita si mobila.

Sunt utilizate mai multe tipuri de lemn in proiectele de constructii, printre cele mai populare fiind lemnul masiv. Acesta prezinta o duritate ridicata, ceea ce ii permite sa fie foarte rezistent in timp. Insa exista si o alternativa moderna care are proprietati chiar mai bune decat cele ale lemnului masiv. Este vorba despre varianta cunoscuta ca lemn stratificat sau lemn lamelar. Iata ce este lemnul stratificat si de ce ar trebui sa il incluzi in proiectele tale de renovare sau construire a locuintei!

Ce inseamna lemn stratificat?

Lemnul stratificat este un material care se obtine printr-un proces de suprapunere si de lipiere a mai multor straturi de lemn natural. Numarul straturilor utilizate pentru obtinerea de lemn stratificat poate sa varieze. Straturile sunt obtinute printr-un proces de prelucrare numit debitare radiala. Ele sunt lipite cu ajutorul unui adeziv extrem de rezistent pentru o perioada lunga de timp. Adezivul lipeste foarte bine straturile de lemn si are o impermeabilitate excelenta. Asadar, pe scurt, lemnul stratificat este reprezentat de mai multe straturi de lemn natural suprapuse si lipite intre ele cu ajutorul unui adeziv special, deosebit de rezistent. 

Cum se desoebeste de lemnul masiv

Lemnul masiv reprezinta o varianta excelenta de material utilizat in constructii. Spre deosebire de cel stratificat, lemnul masiv este suta la suta natural si nu este prelucrat prin utilizarea altor materiale, precum adezivii. Marele avantaj al lemnului masiv, in general, este reprezentat de duritatea sa. Aceasta l-a transformat, de-a lungul vremii, intr-o solutie extrem de populara de material utilizat la construirea obiectelor de mobilier si nu numai.

Duritatea lemnului masiv este, insa, depasita de cea a lemnului stratificat. Lemnul stratificat, gratie utilizarii mai multor grinzi care sunt lipite intre ele cu adeziv extrem de puternic, rezista excelent in timp. Practic, fiecare strat este protejat de celelalte, in cazul actiunii factorilor de orice fel. Cel masiv este supus fenomenelor de curbare, crapare sau torsiune. In schimb, grinzile din lemn lamelar sunt mult mai bine protejate impotriva actiunii factorilor de mediu si prezinta stabilitate pentru vreme indelungata. 

Proprietatile sale il transforma intr-un material usor de prelucrat si de manipulat, in asa fel incat sa poata fi utilizat intr-o multime de tipuri de constructii. Poate fi vorba despre terase, acoperisurile foisoarelor sau pergole. Este de preferat ca lemnul lamelar sa fie utilizat indeosebi pentru acoperisurile cu deschideri mari, pentru ca dimensiunile bucatilor de lemn stratificat sunt destul de ridicate. Insa acestea pot fi adaptate oricarui tip de constructie, daca apelezi la un comerciant care iti ofera aceasta posibilitate sau o gama variata de dimensiuni din care sa poti alege. 

Pentru un plus de rezistenta in timp, dar si pentru beneficii de ordin estetic, lemnul stratificat poate fi ceruit in mai multe straturi. Mai mult decat atat, ceara poate fi de diferite culori, in asa fel incat sa se incadreze in orice fel de stil arhitectural si de design. Cu ajutorul unei solutii de ceara de calitate, lemnul va fi si mai bine protejat impotriva daunatorilor si a razelor ultraviolete. Avand in vedere aceste beneficii, gama de lemn stratificat este alegerea fireasca atunci cand construiesti.

De unde cumperi lemn stratificat de calitate superioara?

Pentru a fi sigur ca intri in posesia unui lemn lamelar obtinut din straturi de calitate, rezistente in timp, este necesar sa apelezi la un magazin cu experienta in domeniu. Pe Construiesti.com poti descoperi o oferta excelenta de lemn lamelar, la pret bun si de o calitate garantata. In plus, poti solicita lemn in diferite dimensiuni si ai si optiunea de a alege sa fie aplicate straturi de ceara de cea mai buna calitate. Alege sa folosesti lemn stratificat si te vei alege cu constructii rezistente, dar si excelente din punct de vedere estetic!

Tags: lemn stratificat, lemn masiv, lemn lamelar, constructii

Vizionari 577

Alte stiri din “CONSTRUCTII”

Atunci cand desfasori lucrari de constructii la suprafata unei strazi, trebuie indeplinite mai multe conditii pentru ca totul sa se intample ca la carte. In primul rand, este necesar sa obtii toate avizele si autorizatiile necesare. Apoi, trebuie sa te asiguri ca atat personalul care pune in practica planurile de reparatie, cat si participantii la trafic, sunt in siguranta.
Sustenabilitatea si durabilitatea sunt elemente cheie in proiectarea unei locuinte construite pentru viitor, motiv pentru care Alukönigstahl propune solutii moderne si eficiente, avand in portofoliu 55 de sisteme Schüco certificate CradleToCradle (C2C). Utilizarea atenta a resurselor reprezinta un pas responsabil care poate fi facut in prezent pentru un viitor mai putin poluat, dand o mai mare atentie circulatiei materialelor in cicluri inchise.
Lemnul a fost si este unul dintre cele mai populare materiale utilizate in domeniul constructiilor. De altfel, faptul ca a ramas inca din cele mai vechi timpuri un material atat de utilizat in intreaga lume dovedeste ca proprietatile sale nu pot fi echivalate nici macar prin intermediul tehnologiilor de ultima ora. Creat in urma unui proces ce ii confera rezistenta, duritate si durabilitate, lemnul stratificat este tot mai folosit in constructii si are multiple intrebuintari.
Daca locuiesti la casa, stii ca este important sa te pregatesti cu atentie pentru vara, deoarece nu doar avantajele prind viata odata cu venirea caldurii. Si elementele care ar putea afecta structurile din lemn ale gospodariei tale revin in forta si trebuie contraatacate corespunzator.