Knauf Insulation - Vata Minerala Ecose Technology
Velux Club

Biodiversitate – Readucerea naturii in mijlocul spatiului construit

Articol postat de: Ecostratos Data: 2024-05-03

Biodiversitate – Readucerea naturii in mijlocul spatiului construit

In era noastra moderna, caracterizata de prevalenta masinilor si de o urbanizare masiva, observam o tot mai mare disociere de natura. Cu o remarcabila capacitate de imaginatie si adaptabilitate, omenirea a creat si a colonizat noi universuri in ultimul secol, universuri care, in realitate, sunt constructii virtuale si artificiale. Prezenta noastra in spatiul online, implicarea in lumea mediilor sociale virtuale si interactiunile cu sisteme generate artificial au devenit componente esentiale ale vietii noastre cotidiene.

In prezentul nostru, definit de tehnologie si urbanizare, asistam la o metamorfoza a realitatii in care ne desfasuram. Suntem creatorii unui nou peisaj, incepand de la lumi virtuale si pana la materialele structurale pe care le-am edificat. De la infrastructura digitala a internetului si pana la metropolele moderne, inconjurate de sticla si otel, totul reflecta interventia umana si aspiratiile noastre.

Aceasta realitate transformata a devenit fundalul vietii noastre cotidiene, dominand spatiul mental si fizic. Chiar daca constientizam importanta conexiunii cu natura pentru sanatatea si bunastarea noastra, timpul petrecut in mediul natural a devenit tot mai scurt si mai rar.

Am reusit sa dominam natura, sa influentam si sa schimbam ordinea naturii intr-o masura in care nici o alta specie de pe pamant, in afara de cea umana, nu a reusit. Pentru a atenua schimbarile negative care ne afecteaza, nu putem decat sa visam la o lume in care omul redescopera adevaratele valori ale naturii, in care ofera spatiu naturii pentru a se prospera din nou.

Potrivit acestei viziuni, omul nu incearca sa plaseze natura intr-o ordine militara rigida, creata de om, si sa compare formele cu standarde de perfectiune. Avem nevoie de spatiu si de aer, avem nevoie sa respiram din aceasta multitudine de forme ordonate care se straduiesc sa atinga un perfectionism monoton, prin arbusti, grupuri de flori si gazon tunse si plantate in linii si forme geometrice perfecte (amenajari in care nici o specie care ar putea strica repetarea ritmului uniform, n-are ce sa caute.

Pentru ca aceasta schimbare de perspectiva sa se intample, avem nevoie sa privim cu o atitudine deschisa si receptiva la natura care ne inconjoara sau care ne-ar inconjura daca am lasa-o. Atunci am putea vedea in ea milioanele de culori, forme si texturi, am putea descoperi frumusetea care nu se afla in sistemele simetrice monotone, ci in realitatea naturii. Atunci am putea vedea ordinea si perfectiunea care se reflecta in structura unei petale sau a unei frunze. Deoarece perfectiunea se afla in natura, in multitudinea de milioane de plante, in varietatea de specii diferite care cresc liber. Atunci am putea redescoperi ca ele sunt, de fapt, mult mai aproape de noi decat credem, sunt diverse, colorate, variate si fiecare planta unica in felul ei, cu perfectiunile si imperfectiunile ei. Ceea ce au toate in comun este ca toate vor sa traiasca, toate concureaza pentru lumina soarelui si hrana. Unele specii se dezvolta mai bine decat altele intr-un anumit loc, in timp ce un alt loc ofera spatiu si conditii optime pentru alte specii diferite de plante.

Si, mai important, daca lasam aceste plante sa traiasca, daca nu intervenim in activitatea naturii, participam doar ca admiratori si observatori, ele presteaza un serviciu ecologic important pentru noi, Omenirea, si o fac pe gratis, tot ce trebuie sa facem este sa le lasam sa-si faca treaba. Pentru ca aceste plante, pe langa faptul ca aduc un strop de natura adevarata in jungla de beton, ofera adapost si hrana pentru multe creaturi utile pe care le-am pus in pragul extinctiei datorita globalizarii. Pe de alta parte, ele asigura un efect semnificativ de racire in multe suprafete construite urbane supraincalzite. S-a masurat ca, in timp ce un covor de gazon poate atinge 40-42 de grade Celsius in caldura torida a verii, un strat bogat si dens de flori biodiverse nu depaseste 28 de grade Celsius in cea mai fierbinte perioada a verii. Acest fenomen se datoreaza evapotranspiratiei ridicate a plantelor, care exercita un efect de racire asupra mediului, spre deosebire de suprafetele construite, care capteaza caldura si o elibereaza lent dupa apusul soarelui, creand asa-numitele insule de caldura urbane. Nu in ultimul rand, suprafetele biodiverse au un rol semnificativ in retentia de apa, pot retine chiar 80% din precipitatiile, facilitand functionarea sistemului urban de canalizare, in cazul ploilor torentiale, tot mai des intalnite in ultimii ani.

biodiversitate

Orasele supraincalzite si criza climatica, care cauzeaza probleme la nivel global, au facut ca peisagistica contemporana sa nu mai fie doar estetica, ci sa joace un rol mai functional si multididimensional pentru a contribui la crearea unor medii urbane in care calitatea vietii creste. in ziua de azi, la nivel global, acestea indeplinesc functii precum promovarea biodiversitatii, crearea de pajisti cu flori salbatice cu zone verzi naturale, crearea de zone utile pentru polenizatori, selectarea speciilor de plante care pot avea cea mai mare contributie la reducerea emisiilor de CO2, favorizarea speciilor indigene, crearea de coridoare ecologice urbane care asigura conectivitatea intre zonele verzi pentru speciile de animale si crearea de spatii verzi care pot absorbi si curata cantitati semnificative de apa de ploaie. in Anglia masurile de implementare de spatii verzi biodiverse nu se rezuma doar la spatiile publice. Proprietarii de terenuri private sunt acum incurajati sa infiinteze spatii verzi naturale in curtiile private, sprijinind astfel flora si fauna naturala. Se promoveaza inlocuirea peluzelor verzi sterile si uniforme cu plante perene, arbusti si arbori diversi, de preferinta cu specii de plante indigene, reducand cositul si toaletarea si oferind un spatiu verde cu adevarat natural, benefic atat pentru habitatul lor, cat si pentru multitudinea speciilor de animale.

In viitorul apropiat, tara noastra, la fel ca celelalte membre lae Uniunii Europene, va trebui sa se alature acestor eforturi, inlocuind tendinta de amenajare simetrica si uniforma a zonelor cu spatii verzi care, pe langa aspectul estetic vor trebui sa faca fata unei serii de provocari pentru a crea un mediu cu adevarat durabil, economic si sanatos in orasele noastre.

Pentru a imbratisa si a sustine aceste initiative, avem nevoie ca societatea sa aprecieze beneficiile si sa constientizeze gravitatea problemelor la care acestea ofera un raspuns.

In acelasi timp, este necesar sa privim plantele, arborii, apa si solul nu doar ca pe niste elemente naturale, ci sa le vedem ca parte integranta a ecosistemului, ca parte a ciclului natural din care si noi, oamenii, suntem o parte, chiar daca uneori uitam acest lucru in ritmul urban cotidian.

Intretinerea spatiilor verzi complexe, bogate in diverse specii ornamentale, implica costuri ridicate, necesitand o investitie semnificativa de timp si efort. Aceasta implica de asemenea, implementarea unor sisteme de irigatii complexe si consumul considerabil de apa, aspecte care pot deveni neeficiente din perspectiva managementului urban ecologic pe termen lung. in acest context, este important sa gestionam resursele naturale disponibile cu grija si sa economisim cat mai mult posibil. Gazonul, desi joaca un rol crucial in producerea de oxigen si in purificarea aerului de substante nocive, necesita intretinere constanta si riguroasa pentru a-si mentine sanatatea si aspectul estetic pe termen lung. Aceasta intretinere cuprinde activitati precum fertilizarea, aerisirea, udarea si tunderea regulata a ierbii.

In schimb, zonele cu biodiversitate sunt mult mai economice de intretinut, folosind de obicei plante care sunt rezistente la seceta si la conditii meteorologice extreme pentru a proteja mediul inconjurator, nu necesita irigare pentru a mentine o diversitate sanatoasa a vegetatiei. Deoarece acestea asigura o inflorire pe tot parcursul anului, cu o paleta diversa de culori si forme, oferind in acelasi timp un adapost si un refugiu pentru speciile benefice de polenizatori, ele nu au nevoie sa fie cosite, cu exceptia unei singure ocazii pe an. Semintele de la florile taiate cad inapoi in sol si asigura o baza solida pentru paleta florala abundenta de anul viitor care vor imbogati sortimentul de plante. Dupa cosirea covorului biodivers, toamna, acesta va reinvia si, desi in numar si in cantitati mai mici, va incepe sa infloreasca din nou, de data asta cu o gama spectaculoasa de specii cu flori de toamna.

Suprafetele biodiverse sunt implementate de regula cu mare atentie, amestecul folosit contine numai specii care indeplinesc o serie de criterii, adica plante care nu reprezinta o amenintare pentru sanatatea umana sau pentru flora si fauna locala, dinpotriva, multe dintre plantele folosite sunt considerate plante medicinale. De asemenea, plantele au o buna adaptabilitate si toleranta la seceta, sistemul lor radicular este nedaunator, protejeaza impotriva eroziunii solului, inflorirea lor ofera o varietate de forme si culori pe tot parcursul sezonului, de primavara pana toamna, cu perioade de inflorire variate. Plantele trebuie sa fie valoroase pentru animale, trebuie sa ofere adapost si/sau hrana. Pentru a recunoaste aceste calitati, este necesar un anumit nivel de cunoastere a plantelor, in caz contrar, specii cu structura botanica asemanatoare pot fi confundate. De exemplu, musetelul salbatic (Matricaria recutita), datorita rozetei de frunze bazale asemanatoare poate sa fie confundata cu ambrozia (Ambrosia artemisiifolia), daunatoare sanatatii umane. Desi paturile biodiverse contin mai mult de o suta de specii diferite, acestea sunt supuse monitorizarii si controlului periodic, iar orice buruieni agresive, daunatoare, care apar, sunt indepartate.

Intr-o era a schimbarilor climatice, fiecare suprafata care ofera un habitat pentru plante si animale este importanta.

In timp ce lumea noastra imaginara si artificiala creste, lumea naturala, cu diversitatea si complexitatea ei, continua sa faca tot ce poate pentru supravietuirea umana. Ea ne ofera hrana, energie si medicamente, precum si o serie de servicii ecosistemice, cum ar fi captarea carbonului, purificarea aerului si a apei. Natura face toate acestea in ciuda faptului ca noi continuam sa impingem numeroase specii in pragul extinctiei. Supravietuirea si reproducerea sunt esentiale pentru toate fiintele vii de pe Pamant, si sunt caracteristici fundamentale comune a tuturor vietuitoarelor.

Valul actual de extinctii este un simptom al deconectarii noastre fundamentale cu natura si al lipsei noastre de constientizare a faptului ca aceasta lume este sistemul nostru de sustinere a vietii pe Pamant. in prezent, una din opt specii este amenintata cu disparitia.

Pentru mai multe informatii, va invitam sa vizitati site-ul companiei https://ecostratos.ro/

 

Tags: acoperisuri verzi, biosolar, fatade verzi, orase verzi, pereti verzi, pereti vii, polenizatori, rulouri, strategii, tramvai, urban, ecostratos

Vizionari 547

Alte stiri ale companiei Ecostratos

Cum ar fi daca acoperisul tau ar contribui activ la reducerea emisiilor de carbon si la crearea unui oras mai verde, in timp ce iti scade costurile de intretinere?
GaLaBau, cea mai mare expozitie dedicata spatiilor verzi si urbane
Prin integrarea fatadelor verzi putem transforma orasele noastre in medii ecologice care sa combata in mod activ schimbarile climatice
Sisteme si solutii complete pentru acoperisuri verzi
Vegetatia din orase ajuta la reducerea temperaturilor prin evapotranspiratie, umbrire si absorbtie mai mica a caldurii si, astfel, poate contribui la scaderea mortalitatii cauzate de caldura
Acoperisuri verzi, gradini suspendate, pereti si fatade verzi, care imbunatatesc calitatea vietii in orase si sa promoveaza o dezvoltare durabila
Prin intermediul unei arhitecturi verzi inteligente si inovatoare, putem face pasi importanti pentru a reintegra natura in viata de zi cu zi a oamenilor
Intr-o perioada in care accesul la natura este tot mai limitat, mai ales in orase, importanta zonelor verzi este tot mai evidenta.

Alte stiri din “GRADINA”

Pentru a preveni ofilirea plantelor, acestea au nevoie de apa din abundenta. Dar cat de multa apa si cat de des, din atmosfera sau din sol?
Proprietarii de gazon cunosc problema - frumusetea, consecventa gazonului este umbrita de pete neatractive. Acest lucru poate avea diferite cauze.
In functie de zona in care locuiesti, te poti confrunta cu frunze in cantitati foarte mari. Dat fiind climatul tarii, o ploaie le poate transforma pe acestea in resturi care mucegaiesc constant – mai ales daca sunt insotite si de alte tipuri de deseuri organice. Totodata, poti folosi o suflanta pentru a scapa si de alte tipuri de resturi, desigur.
Fiind cea mai populara planta din lume, cu zeci de milioane de exemplare vandute in Europa in fiecare an, ingrijirea adecvata a craciunitei este o problema serioasa pentru „parintii” plantelor de pe intreg continentul, potrivit expertilor, Stars for Europe.