Structura unui acoperis verde variaza in functie de designul specific al fiecarui acoperis si de obiectivele individuale ale proprietarului. In general insa un acoperis verde este compus din urmatoarele straturi:
1. Vegetatia
Aceasta este elementul cheie al acoperisului verde. Plantele pot varia de la ierburi si flori pana la arbusti si copaci, in functie de scopul acoperisului verde, stratificatia din proiect si de conditiile locale.
2. Substratul
Este stratul cel mai important in care sunt instalate plan- tele care formeaza acoperisul verde. Stratul de amestec de sol special poate fi alcatuit din mai multi componenti, printre care putem aminti roca vulcanica, perlitul, compostul, nisipul, granulele ceramice si alte materiale pentru a imbunatati retentia de apa, drenajul apei in exces dupa atingerea retentiei maxime de apa, aerarea si aprovizionarea cu nutrienti.
3. Stratul de filtrare
Acest strat asigura ca apa care ajunge in stratul de drenaj si retentie de apa este curata si fara impuritati. Acest strat poate fi realizat din geotextil cu dimensiunea porilor de ordinul nanometrilor sau alte materiale similare.
4. Stratul de drenaj si retentie de apa
Asigura drenajul apei de pe suprafata acoperisului verde, aerisirea radacinilor si stocarea apei si substantelor nutritive. Este realizat dintr-un material special de drenaj, care permite excesului de apa sa se scurga intr-un sistem de colectare. Grosimea si tipul drenajului se alege in functie de cerintele proiectului.
5. Stratul de retentie apa si de protectie
Este recomandat pentru delimitarea materialelor incompatibile care pot cauza migrarea plastifiantilor, contribuie la protejarea hidroizolatiei si cresterea duratei de viata a acesteia.
6. Folia antiradacina
Este utilizata pentru protectia hidroizolatiei de actiunea mecanica a radacinilor, previne patrunderea lor in structura acoperisului in cazul in care hidroizolatia nu are aceasta proprietate.
7. Stratul de impermeabilizare
Este prima bariera de protectie impotriva infiltrarii apei in interiorul cladirii. Poate fi realizat din diferite materiale, cum ar fi membrane bituminoase, membrane PVC, FPO, EPDM. Hidroizolatia poate sa detina si certificarea proprietatii de antiradacinare.
8. Stratul de izolatie
Ajuta la izolarea termica a cladirii si previne pierderea de caldura in timpul iernii si patrunderea excesiva de caldura in timpul verii. De obicei, se folosesc materiale precum spuma poliuretanica sau vata minerala, panourile izolatoare din sticla celulara, placile de polistiren extrudat.