Knauf Insulation - Vata Minerala Ecose Technology
Velux Club

Fondator Bionic City: "In timp ce omenirea construieste sa dureze, natura construieste sa evolueze."

Data: 2016-08-23

Fondator Bionic City:
Melissa Sterry, fondatorul Bionic City, una dintre cele mai importante companii din Marea Britanie care exploreaza potentialul naturii in constructia oraselor din viitor, considera ca arhitectii trebuie sa lucreze alaturi de cercetatori si practicieni din diferite domenii pentru a realiza proiecte de impact pentru noile generatii, tinand cont de impactul naturii in viata cetatenilor.

Cunoscuta drept o autoritate mondiala de conducere in domeniul stiintei si tehnologiei, Melissa Sterry va fi speaker in cadrul celei de-a IV-a editii a evenimentului Architecture Conference&Expo ce va avea loc in 6 octombrie, la Cinema Florin Piersic din Cluj-Napoca. In cadrul Architecture Conference&Expo, aceasta va vorbi despre viitorul oraselor si modul in care natura poate influenta dezvoltarea si proiectarea oraselor, dar si despre cerintele pe care noile generatii le au si cum pot fi acestea indeplinite.

Libero Events: Cerintele noilor generatii in privinta arhitecturii au devenit din ce in ce mai variate. In opinia dumneavoastra, care sunt modalitatile prin care putem face fata acestor noi cerinte?

Melissa Sterry:
Cunostintele necesare dezvoltarii noilor solutii arhitecturale potrivite schimbarilor complexe si semnificative cu care se confrunta umanitatea necesita o profesie care sa caute dincolo de granitele sale traditionale pentru a gasi noi perspective, idei si expertiza. Din punct de vedere istoric, cei mai influenti si de impact arhitecti s-au uitat la varful descoperirilor, inovatiilor si inventiilor in stiinta si tehnologie, deasupra schimbarilor culturale, sociale si politice, pentru idei si inspiratie.

Astazi avem nevoie ca toti arhitectii sa tina pasul cu evolutiile si evenimentele la nivel mondial si sa lucreze alaturi de cercetatori si practicieni dintr-o gama larga de discipline, incluzand dar fara a se limita la stiintele vietii, prin mijloace care sa asigure faptul ca proiectele lor pot ajuta, nu impiedica oamenii si planeta.

Arhitecture Conference&Expo afis editia 2016


Ce exemple ne puteti da in acest sens?

Cele mai interesante si convingatoare concepte arhitecturale provin de la cercetatori si practicieni interdisciplinari, multi dintre ei avand o experienta profesionala care acopera mai multe domenii, avand cariere hibride care includ medicina si arhitectura sau stiintele vietii si design. Exemple in acest sens sunt Rachel Armstrong, Neri Oxman si Christian Kerrigan. O serie de personalitati proeminente in spatiul arhitectural, cum ar fi The Bartlett Bob Sheil, cer o regandire in domeniul arhitecturii si educatiei.

Bionic City intreaba „Cum poate natura sa proiecteze un oras?”. Cum ati ajuns la aceasta intrebare si de ce?

Melissa Sterry:
Inca din copilarie am fost fascinata de lumea naturala. In timpul adolescentei, mi-a captat interesul problema tot mai mare a degradarii mediului si a pierderii biodiversitatii, insa abia in 1995, am inceput sa inteleg legatura dintre biologie si design. Prima mea explorare a domeniului bio-design a fost in cadrul unui proiect de facultate in cel de-al doilea an de studiu, care a postulat biomateriale si materiale de alchimie ca fiind viitorul in design. De atunci, am inceput sa realizez ca sunt mai interesata de procesul de proiectare si productie decat de rezultatul sau, adica despre „realizare” mai presus de „realizat”.

Dupa finalizarea anilor de studii, am lucrat in domenii diferite precum cel digital, in timp ce deveneam din ce in ce mai preocupata de starea planetei, iar la varsta de 30 ani, mi-am centrat activitatea profesionala pe sustenabilitate, crearea unui think-thank de colaborare si a unui laborator de creatie.

Melissa Sterry Speaker Architecture 2016


Cercetarile voastre analizeaza orasele in cazul eventualelor pericole naturale. Cum se realizeaza acest lucru?

Melissa Sterry:
Investighez interactiunea sistematica dintre biotici si abiotici ca model, metafora si mediu pentru o mai buna elasticitate urbana. Cu alte cuvinte, analizez modul in care speciile de flora si fauna s-au adaptat unor perturbari naturale majore, cum ar fi incendiile, eruptiile vulcanice, inundatiile si sistemele de furtuna.

Munca mea incorporeaza principiile rezistentei eterogene a naturii bazate pe intelegerea faptului ca nu exista doua orase la fel care sa se confrunte cu exact aceleasi circumstante sociale si de mediu.

Cum poate natura reprezenta o sursa de inspiratie pentru viitoarele orase?

Melissa Sterry:
Pamantul este un laborator gigantic viu. In fiecare moment al zilei, viata este, in fapt, cercetarea si dezvoltarea unor noi solutii. De-a lungul timpului, intelegerea noastra despre cum, unde si de ce speciile din cadrul acestui laborator viu vor evolua se extinde. Suntem in mijlocul epocii de aur a descoperirii biologice – un tezaur de noi perspective care pot fi utilizate pentru a informa si a inspira ideile noastre, fie ele arhitecturale sau altfel.

Ce aspecte din cercetarea dumneavoastra arata faptul ca Bionic City se va extinde?

Melissa Sterry:
O calitate primordiala a Bionic City ar fi capacitatea cladirilor si a infrastructurii de a sesiza schimbarile de mediu. La sesizarea acestor schimbari de mediu si a celor sociale, cladirile ar raspunde in mod corespunzator. In acest sens, orasul ar cuprinde arhitectura in simbioza cu cetatenii, infrastructura, biota si abiota. Bionic City ar dispune de cladiri vizibil mai in masura sa evolueze, sa se adapteze schimbarilor de mediu si cele sociale.

Mai mult, in timp ce omenirea construieste sa dureze, natura construieste sa evolueze. Flora si fauna prezinta o gama larga de strategii de elasticitate, iar un lucru pe care toate il au in comun este ca evolueaza constant. Nu putem opri un pericol natural atunci cand se formeaza […], dar putem percepe pericolele naturale in mod diferit.

De exemplu, putem recunoaste potentialul in redistriburiea nutrientilor si a materialelor si putem proiecta scheme arhitecturale care sunt ciclice, create pentru a evolua in timp. In acest sens, concluziile cercetarii mele coincid cu tendintele largi in domeniul arhitecturii, incluzand constructia pentru dezasamblare si proiectarea de tip bucla-inchisa.

Companiile care au inteles importanta arhitecturii pentru comunitate si care sustin evenimentul Architecture Conference&Expo sunt:
Partener Principal: Alukonigstahl
Parteneri: Rockwool, Fakro, Reynaers, Rigips Saint Gobain, Record, Knauf Insulation, Brikston, Symmetrica, Evo Computers.
Supported by: Ordinul Arhitectilor din Romania, OAR Transilvania, OAR Timis, Chic Ville, EuroGSM, Impress.
Official Car: Pony Car Sharing

Vizionari 1365

Alte stiri din “ARHITECTURA”

Schüco One, sediul central al companiei Schüco International, a fost prima cladire din lume care a primit toate cele trei certificari de sustenabilitate: DGNB, LEED si BREEAM. Cladirea de birouri cu forma dinamica a fost proiectata de firma de arhitectura 3XN din Copenhaga, combinand sisteme de fatada orientate spre viitor.
Asociatia De-a Arhitectura continua integrarea activitatilor online in programele sale cu provocarile #DeaArhitecturaAcasa, primul curs de vara online al proiectului „De-a arhitectura in camera mea” si prima editie a atelierului nou-nout „De-a pedagogia – Colectie de metode si jocuri”.
OAR Bucuresti si Habitat for Humanity Romania lanseaza concursul de solutii de arhitectura „Acasa pentru umanitate", cu premii in valoare de 13.400 de euro.
Proiectat de 3XN Architects din Copenhaga, cube Berlin iese in evidenta datorita fatadei sale ventilate double skin, care integreaza cladirea in mediul inconjurator. Fatada unica, cu un design personalizat, indeplineste nu doar cerintele arhitectului, ci si cerintele ridicate de performanta structurala si energetica.